Bunjevci protiv izbora Žigmanova za ministra zbog negiranja njihovog postojanja

Vesti 25. okt 202213:496 komentara
N1/arhiva

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić zatražio je da bude sprečeno imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto novog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zbog negiranja postojanja Bunjevaca kao nacionalne manjine.

„Predlog mandatarke Ane Brnabić da se za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imenuje Tomislav Žigmanov je neprihvatljiv za bunjevačku nacionalnu zajednicu u Srbiji. Žigmanov se javno predstavlja kao ‘bunjevački Hrvat’, koji negira postojanje bunjevačkog jezika, javno zagovara da Bunjevci ne postoje kao autohtona nacionalna manjina i ističe da su Bunjevci Hrvati“, naveo je Bajić.

Pročitajte još

Bajić ocenjuje da bi njegovo imenovanje na tu funkciju bilo ravno donošenju naredbe iz 1945. godine, kojom je tada naređeno da Bunjevci ne postoje i da se imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu.

„Da li je moguće da se na mesto ministra koji treba da vodi brigu o manjinskim pravima pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji imenuje čovek koji otvoreno negira postojanje jedne nacionalne manjine i tvrdi da neko ko se izjasnio da je Bunjevac nije Bunjevac nego da je Hrvat ili kako u žargonu navode, ‘bunjevački Hrvat'“, kazao je on.

U toj stranci smatraju da je to vreme prošlo i da se danas u Srbiji svako može slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti i po ličnom osećanju.

On je podsetio i na reči nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je 2013. godine u velikoj većnici Gradske kuće u Subotici rekao da „država Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohton južnoslovenski narod“.

„Niko do danas nije opovrgao te reči. Ni današnja vlast nije Bunjevcima zabranila da se izjašnjavaju kao Bunjevci i mi podržavamo takvu vlast“, poručuje Bajić.

Upozorava da je jedini koji se usprotivio zakonu i Ustavu Srbije upravo Tomislav Žigmanov, koji negira postojanje Bunjevaca, izražavajući sumnju, na koji način će se on u buduće zalagati za prava ove nacionalne manjine.

Bajić je, kao član Bunjevačkog nacionalnog saveta, zatražio sazivanje hitne vanredne sednice ovog saveta, koji će „o izboru Žigmanova da zauzme stav u ime svih Bunjevaca“.

Komentari

Vaš komentar