Bura zbog izmena Zakona o vodama, vlast ih hvali, aktivisti kažu – skandalozne

Vesti 13. jul 202119:32 8 komentara

Izmene Zakona o vodama o kojima trenutno raspravlja Narodna skupština, izazvale su pravu buru... Ne u skupštinskoj sali, jer tamo drugačijeg mišljenja gotovo da nema, već ispred Skupštine i u gradovima širom Srbije. Različite organizacije, što političke, što iz civilnog sektora najavljuju proteste i tužbe, navodeći da se izmenama zakona legalizuje korupcija i pojedninim državnim organima daje diskreciono pravo dodele vodnog zemljišta koje vredi na desetine milione evra i to bez tendera ili aukcije.

Vodno zemljište za splavove i za vađenje šljunka iz reka, moći će kada zakon u sredu bude usvojen, da bude dato u zakup neposrednom pogodbom bez javnog nadmetanja. To je potvrdila ministarka Irena Vujović, uz napomenu da će država to činiti samo u posebnim slučajevima.

Povezane vesti

„Izmenama člana I 10 b Zakona o vodama propisuje se da se vodno zemljište izuzetno daje u Zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, kada nije moguće drugačije rešenje, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, kao i izvođačima radova na projektima od značaja za Republiku Srbiju za eksploataciju rečnih nanosa“, kazala je Vujović.

Poslanici Vladajuće koalicije redom su hvalili Zakon o zaštiti voda. Jedini koje se suprotstavio bio je samostalni poslanik Vladan Glišić.

„Ideja o neposrednoj pogodbi jeste ideja koja isključuje transparentnost. Ta ideja daje veliku diskrecionu vlast organima koji o tome odlučuju i na taj način takođe uvodi korupciju u ovu oblast“, upozorava Glišić.

Zakon je skandalozan, kaže za N1 Nebojša Zelenović, koji predvodi Otvorenu građansku platformu AKCIJA. Ta platforma i Inicijativa Ne davimo Beograd obratile su se javnosti tražeći povlačenje Zakona o vodama.

„To očigledno znači da je ovde neko rekao ‘sad uzmi bager i uđi u Drinu i kreni da vadiš šoder i samo treba da se dogovoriš sa nekim šefom SNS-a da li u Loznici, Bogatiću ili Šapcu ili dole na Moravi’. To je jedan opšti javašluk“, navodi Zelenović.

Povlačenje traži i RERI zajedno sa Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i još četrdesetak različitih organizacija civilnog društva.

„Vi možete da nađete zakupca, da ga odaberete prema sopstvenom nahođenju. da odredite uslove po kojima ćete mu zemljište dati. Vi to možete da privatizujete, dakle, to niko nikad nigde nije radio. To ova vlast radi“, kazao je Jovan Rajić iz RERI-ja za N1.

U Kraljevu se borbi za reke pridružio čuveni rok muzičar Darko Rundek, u okviru kampanje „Umetnici za reke Balkana“

„Meni se čini da je ovo jako važno, jer očito se nalazimo u jednom istorijskom trenutku koji je prekretnica. Ovako dalje očigledno neće ići“, smatra Rundek.

Kakva je situacija kada je reč o vodama u SrbijI, Rudeku je pojasnio aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta.

„U Srbiji se odvija opšta pobuna protiv mini hidroelektrana. Na desetak mesta se bukvalno vodi rat. Zakon je na strani građana, struka je na strani građana, a kada se poštuju zakoni i struka, onda na red dođe motika“, rekao je Jovanović Ćuta.

Sličan problem sa Zakonom o vodama Slovenija je razrešila referendumom. Građani su u nedelju odbacili izmene zakona kojima bi Vlada Janeza Janše vodu koja je opšte dobro, mogla da tretira i kao resurs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare