Burna rasprava na sednici o primedbama na urbanistički plan Novog Sada

Vesti 07. mar 202209:51 12 komentara
N1

Javna sednica Komisije za planove u vezi sa Nacrtom Generalnog urbanističkog plana Novog Sada počela je burno. Sednica, na kojoj je predviđena rasprava o primedbama koje su građani podneli na plan (skoro 13.000), počela je insistiranjem građana da se predstave članovi komisije za planove, a situacija je na momente bila na ivici incidenta.

Građani su dobacivali i prilazili stolu za kojim sede članovi komisije, tražeći da im se predstave, da kažu gde su im adrese biroa i koliko kvadrata su projektovali za Galens. Aktivisti i zainteresovani građani dovode u pitanje kompetencije i namere članova komisije, budući da su članovi Komisije za planove, koju je osnovala Skupštiina Grada Novog Sada, u bliskoj prošlosti bili angažovani na više projekata kompanije „Galens“ i drugih velikih investitora, zbog čega sumnjaju u njihovu nepristrasnost i objektivnost. Ukazuju i na to da, od ukupno šest arhitekata koji su u komisiji, samo jedna ima licencu urbaniste.

Povezane vesti

Posle 15 minuta burne rasprave, sednica se nastavila. Predstavnici JP „Urbanizam“ čitaće primedbe građana i svoje odgovore na te primedbe, nakon čega će podnosioci primedbi imatu po deset minuta da ih dodatno obrazlože.

Podsetimo, prethodno je sednica bila zakazana za 21. februar, ali je odložena zbog velikog broja pristiglih primedbi, usled kojih je Komisiji bilo potrebno više vremena za obradu u skladu sa procedurom predviđenom propisima.

Tačan broj primedbi se ne zna, ali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je gostujući na Radio televiziji Vojvodine da je na adresu Uprave za urbanizam stiglo oko 15.000 primedbi.

Sami predstavnici inicijativa i udruženja predali su više stotina primedbi sa 12.590 potpisa građana i kroz prigovore su, između ostalog, zahtevali da se nacrt GUP povuče iz procedure i da se pristupi izradi novog plana, zbog više spornih tačaka na koje ukazuju građani i stručnjaci – Novi Sad na vodi i izgradnja četvrtog mosta u produžetku Bulevara Evrope, koji podrazumeva i izgradnju vijadukta duž bulevara, ali i na uskraćivanje zelenih površina.

Tako se na primer neke od primedbi odnose i na izgradnju muzeja Đorđa Balaševića u Univerzitetskom parku, uz obrazloženje da je muzej preminulom kantautoru potreban, ali na nekoj primereniijoj lokaciji.

Zamerke su i da najvažniji strateški dokument za razvoj grada do 2030. ne poseduje razvojnu crtu i da više pogoduje investitorima nego građanima.

Ukupno devet organizacija iz više delova grada skreće pažnju na nedavno usvojen Poslovnik o radu Komisije za planove, kojim se zabranjuje neovlašćeno tonsko i video snimanje javnog dela sednice ove komisije.

Grupa građanskih organizacija, okupljenih oko borbe za bolji Generalni urbanistički plan, upozorava da se uoči predstojeće sednice Komisije za planove „radi na sistemskom ućutkivanju građana“.

Aktivisti su poručili da zabranu snimanja neće poštovati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare