Burna rasprava u Skupštini, nova ministarka optužena da lobira za Rio Tinto

Vesti 26. okt 202214:17 > 18:27 52 komentara

U Skupštini Srbije vodi se burna rasprava o formiranju nove Vlade Srbije u kojoj poslanici opozicije iznose niz kritika na račun satava vlade, kao i planova iznetim u ekspozeu Ane Brnabić, dok vladajuća većina i mandatarka uzvraćaju kritikama na račun bivše vlasti i politika koje opozicija promoviše.

Burne reakcije poslanika vlasti izazvala je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić kada je rekla da nova Vlada Srbije planira da nastavi projekat otvaranja rudnika litijuma sa kompanijom Rio Tinto, čiji su „najveći lobisti“ mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić, kandidatkinja za ministarku rudarstva Dubravka Đedović Negre i šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić.

Pročitajte još:

„Propast Srbije je u srcu projekta Rio Tinto. Predlogom za sastav nove vlade poslali ste poruku Rio Tintu da ste spremni da nastavite taj projekat. Strancima izdajete našu zemlju i zemlju naše dece. Kažete da je našoj deci potreban internet, ali su im pre toga potrebni čisti vazduh, voda, zdrava hrana i zemlja“, rekla je Ivana Parlić Ani Brnabić na sednici Skupštine Srbije.

Ivana Parlić je navela da je vlast u Srbiji „prepisala zakon afričke države Kongo da bi služila Rio Tintu i ostalim novim okupatorima Srbije“, te da su zbog toga podnete krivične prijave i protiv premijerke i protv dosadašnje ministarke zbog kako je rekla, „veleizdaje“.

„Doveli ste novu ministarku Dubravku Đedović Negre, ali agenda stara. Dubravka Đedović Negre dolazi iz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor, a bila je i propagandista, izveštavala je iz Beograda za CNN, a Rio Tintu je potrebna propaganda, ali nema te propagande koja može da našminka ubistvo Srbije“, rekla je Parlić.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „nemamo pravo da uništimo više života nego što je planirano“, i tu je predsednik skupštine Vladimir Orlić prekinuo pitanjem da li je svesna da to nije tačno.

Premijerka Ana brnabić odgovorila je na kritike rečima:

„Kada vam smeta Rio Tinto, što ste doveli Rio Tinto? Kada hoćete da podnosite krivične prijave, što ih ne podnesete prvo protiv onog ko je promenio zakon 2006, a meni je drago što ste podneli protiv mene zato što ću ja sve svoje odluke sa najvećim ponosom braniti“.

Izvor RTS:

Burno je reagovao i šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve, koji ipak nije govorio o Rio Tintu, već je kritikovao poslanike Narodne stranke po ličnoj osnovi.

Po Đukanoviću, nova vlada biće ratna

Poslanik poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” Vladimir Đukanović izjavio je da će nova Vlada biti ratna i da će donositi teške, nepopularne odluke.

On je rekao da je uvek čast kada se bira nova Vlada, da je to svečani momenat, da se ranije proslavljalo kada neko postane ministar.

“Što se vas tiče, danas koje ćemo mi, pretpostavljam, izabrati, ja ne vidim nikakav razlog da bi vi imali nešto da proslavite. Svakako je čast zato što ćete se boriti za otadžbinu, ali ne verujem da bi iko želeo da bude na vašem mestu. Vi ste ratna Vlada i donosićete sigurno toliko teških, neopularnih odluka zato što u takvoj situaciji ne postoji drugačija opcija nego da donosite takve odluke”, rekao je Đukanović.

On je rekao da poznaje većinu budućih ministara, da zna da su čestiti, pošteni ljudi, da vole Srbiju i da će „u bukvalnom smislu reči poginuti za nju”.

Đukanović je kritikovao mandatarku Anu Brnabić zbog toga što je podlegla pritiscima i što nije završila posao koji se odnosi na litijum.

“Ja sam neko ko je apsolutni pristalica da se litijum eksploatiše. Molim buduću ministarku rudarstva i energetike da završi taj posao zato što je to neophodno da bi ova zemlja išla napred”, rekao je Đukanović.

On je rekao da mu je “muka od lažnih ekologa širom sveta koji uništavaju umetnička dela po muzejima, betoniraju svoje šake na autoputevima da bi privikuli pažnju”.

“Svi ti koji su nam govorili da ne bi trebalo da imamo ugalj, čak ni vetroparkove zato što to šteti pticama sada kada dođe zima i kad ne bude bilo grejanja neka založe travu.Nemoj slučajno da traže da imaju grejanje u stanovima, nemoj slučajno da pale klimu”, rekao je Đukanović.

On je ocenio da je suština cele priče da se Srbija ne razvija, da nema privredni razvoj.

Đukanović je poručio budućoj Vladi da „drugovanja, intimiziranja, odlazaka na večere sa ambasadorima, pravljenje krsne slave u hotelu da bi se zvali ambasadori ne dolazi u obzir”.

“Nije ambasador neko ko bi trebalo da određuje našu politiku, nego ste vi koji određuju našu politiku”, istakao je Đukanović i dodao da bi svakom ambasadoru trebalo da stave do znanja da je on gost i da nema pravo da utiče na kreiranje naše politike.

Poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović ukazao je na kršenje Poslovnika i rekao da je Đukanović građane koji se bore za zaštitu životne sredine nazvao lažnim ekolozima.

“Vidim da je tu žal za litijumom onima kojima je litijum pomračio um”, rekao je Jovanović.

„Potemkinova sela“ i optužbe o plagijatima

Poslanik Đorđe Pavićević iz „Zeleno levog kluba“ izjavio je da mu posle ekspozea Ane Brnabić na pamet pada ruski knez i vojskovođa iz 19. veka koji se zove Grigorije Aleksandrović Potemkin, koji je pored puta kada je prolazila kraljica Katarina II, gradio kulise sa slikama nepostojećih sela i sa seoskom idilom.

„Ovde se vlada hvali time da prioritet daje nauci, obrazovanju, da je otvorila tri instituta, da je formirala Fond za nauku, a šta je recimo sa onih pet godina kada nijedan projekat za nauku nije bio raspisan, od 2015. do 2020. godine. Šta je sa 11 instituta kojima ste nametnuli direktore mimo volje naučnog dela kolektiva? Šta je sa privatizacijom Instituta ‘Jaroslav Černi’, koji sada treba da služi interesima jedne kompanije, a ne države“, pitao je Pavićević.

Takođe poslanica Zeleno – levog kluba Jelena Jerinić izjavila je da Vlada ima 29 članova da bi se namirile stranačke potrebe, ali da ne sumnja u dobre namere stručnih ljudi koji je čine, a koji ne dolaze iz stranaka.

Ona je pozvala te ljude da razmisle za šta su založili svoj integritet.

„Da vam kažem u kakvom ste društvu. Tu sede barem dva dokazana plagijatora, čovek zbog kojeg su nastavnici u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji ostali bez posla, čovek odgovoran za pad helikoptera“, navela je Jerinić.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić opomenuo je da je isteklo vreme njene poslaničke grupe.

Poslanik „Dveri“ Ivan Kostić ocenio je da je ekspoze kontradikotran ali i zastareo, jer kao najvažnije bilateralne posete od 2020. godine navodi posetu Angele Merkel, Olafa Šolca i Ursule fon der Lajen.

„Kažete da je naš cilj normalizacija odnosa sa Prištinom. Kakva normalizacija odnosa u momentu kada oni nas uslovljavaju da priznamo Kosovo. Vi ste juče upravo ovde od vaših kolega poslanika iz vaše poslaničke grupe i stranke dobili aplauz samo dva puta kada ste spomenuli Kosovo i Metohiju i kada ste spomenuli Rezoluciju 1244. Znači, ovaj ekspoze je prevaziđen, ovaj ekspoze nije pogodio vreme i stanje u kome živimo i ovaj ekspoze je mogao da bude interesantan u nekoj prethodnoj Vladi“, rekao je Kostić.

On je kritikovao evropski put Srbije i rekao da Srbija mora da menja spoljnu politiku.

Poslanik iz grupe „Moramo-Zajedno“ Nikola Nešić govorio je o potrebi ulaganja u povećanje energetske efikasnosti.

„Smatram da trebamo pomoći građanstvu da mogu da izoluju svoje kuće, da mogu da izoluju svoje zgrade. Rekli ste da ste planirali 12 milijardi evra za energetsku politiku u sledećem periodu. To pozdravljam, ali smatram da deo novca morate da uložite i da manje trošimo, jer ako manje trošimo, biće nam potrebno i manje energenata“, rekao je Nešić.

Poslanik Zavetnika Strahinja Erac ukazao je na položaj Srba u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i generalno u Raškoj oblasti gde su, kako tvrdi „Srbi, u bukvalnom smislu, diskriminisani, gde gotovo da ne mogu da se postave na rukovodeća mesta, ne mogu da se zaposle i iz dana u dan sve više napuštaju svoja ognjišta“.

„Pre nekoliko nedelja, u Novom Pazaru srušeno je pravoslavno groblje, takođe srušeni ostaci latinske crkve koji su bili pod zaštitom države Srbije. Želim da vam postavim pitanje – da li će, ukoliko i ovo malo Srba napusti Novi Pazar, biti srušeni i Sopoćani i Đurdjevi stupovi i sve ono što je Srbija“, pitao je Erac.

„Prethodni govornik je izneo niz neistina s ciljem da naruši harmoniju suživota u gradovima Republike Srbije. Govorio je o tome da je neko rušio groblja u Novom Pazaru, desilo se dva puta. Jednom je oskrnavljeno bošnjačko groblje, ali je to učinio musliman, Bošnjak psihički neuravnotežena osoba, a onda se desilo drugog puta da je oskrnavljeno staro pravoslavno groblje i to je učinila osoba psihički neutemeljena, psihički nestabilna, pravoslavac“, ukazao je poslanik Jahja Fehratović na povredu poslovnika, ali ga je predsednik skupštine Vladimir Orlić prekinuo rečima da niko nije promovisao takvu vrstu ponašanja i da je to valjda jasno.

Diskusija o Kosovu i EU

Predsednik poslaničke grupe NADA -Novi DSS-POKS Miloš Jovanović ocenio je da nije smak sveta ako Srbija ne postane članica EU i upitao mandatarku zašto je „žulja“ Proglas o reintegraciji KiM, na šta je Ana Brnabić odgovorila da joj smeta to ko je Proglas potpisao.

Jovanović je citirao deo ekspozea Brnabić kada je rekla da ćemo, „bez obzira na mnoge probleme i neslaganja, nastaviti put ka EU, jer je to naša strateška destinacija“ i naveo da se o tome nikada nije raspravljalo u Skupštini Srbije.

„Govori se da će biti možda nekog širenja EU, ali da do toga neće doći pre unutrašnje reforme u EU, sada se govori i o Evropskoj političkoj zajednici kao nekoj vrsti predvorja i očigledno je da širenja neće biti u dogledno vreme. Neće biti smak sveta ako Srbija ne bude članica EU, može se i mora sarađivati sa EU, ali se ne mora biti član“, poručio je Jovanović.

Sve i kada bi se širila, rekao je, ostaće uslov priznanja ne nezavisnosti, nego secesije Kosova i Metohije.

„Nije Briselu važno da Bratislava, Bukurešt i ostali priznaju secesiju, već da mi to uradimo, da se matična država saglasi“, kazao je Jovanović, koji je kandidatkinji za ministarku za evrointegracije Tanji Miščević rekao da bi moglo da se desi da postane ministarka bez portfelja.

Naglasio je da su stranke iz poslaničkog kluba koji predstavlja stale iza Proglasa o reintegraciji Kosova i Metohije.

„Ne znam zašto ste nas kritikovali zbog tog Proglasa, iza koga su stali Marija Bećković, Emir Kusturica i još 47 javnih ličnosti. U njemu ne piše ništa drugačije nego što piše u Ustavu i ne znam čime smo zaslužili tako histeričnu reakciju u režimskim medijima. Hoćete da kažete građanima da Ustav i Reolucija 1244 ne važe, recite koja je to opcija pa da idemo odmah na izbore“, rekao je Jovanović i pozvao mandatarku da „kaže šta je žulja u proglasu“.

Brnabić je odgovorila da je u Proglasu „žulja“ što su ga potpisali ljudi koji su „oslobodili 1.800 terorista, uključujući braću Mazreku i Aljbina Kurtija, koji prstom nisu mrdnuli tokom pogroma 2004. i koji su 2008. organizovali moleban kada je Priština proglasila nezavisnost, a između 2004. i 2008. dopustili su da većina članica Ujedinjenih nacija prizna nezavisnost Kosova i 2010. su pitanje Kosova i Metohije iz UN prebacili na Evropsku uniju i „beskrajnom pameću“ izdejstvovali mišljenje Međunarodnog suda pravde.

„To je licemerje, to je strašno, to je skandal, a vi ste poslaniče bili savetnik u Vladi 2008. i šta ste uradili? Izdali ste saopštenje za medije, a predsednik pobegao u Bukurešt i danas mašete Proglasom“, kazala je Brnabić.

Navela je da je aktuelna vlast uspela da izdejstvuje da danas većina članica UN ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Danas mašete Proglasom o reintegraciji, pa kakvo je to licemerje, to lepo zvuči ali to je kvazipatriotizam. Vi ste bili tu i ništa niste učinili da sačuvamo Kosovo. Bili ste u Vladi koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, bili ste u Vladi na evropskom putu, a sada kažete nemojte u EU i reintegracija Kosova. Molim vas, uradite nešto konkretno“, odgovorila je Brnabić.

Brnabić ponovo o uspesima Vlade

Mandatarka Ana Brnabić u narednom govoru od pola sata odgovarala je na sve pomenute kritike, ponavljajući sve uspehe njene vlade.

Brnabić je ponovila da se oni kojima je bitna ekologija, istovremeno zalažu da se uključi grejanje kada je napolju 25 stepeni uz tvrdnje da nema potrebe za grejanjem ni ovih dana.

Saglasila se sa Dverima da nam Evropska unija nije pomogla za vreme pandemije, a da za dobre odnose sa Kinom treba zahvaliti predsedniku Aleksandru Vučiću.

Očekuje se da rasprava o novoj vladi traje čitav dan, a da se glasa večeras, ili sutra pre podne.

Ćuta: Vidim da Đuka kuka, a predsednik se udara u glavu, vidimo se na terenu

Zamenik predsednika poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta je, tokom skupštinske rasprave o novoj Vladi, upitao kandidatkinju za ministarku za javna ulaganja Dubravku Đedović da li je „za Rio Tinto ili ne“ i primetio „da se poslanici okupljaju“, pa konstatovao da se „priča da dolazi on“.

U nastavku obraćanja, Jovanović je mandatarku Anu Brnabić upitao da li misli da narod zanima kako se ona prepucava sa opozicijom.

„Narod se bori da preživi i kada se sve ovo (zasedanje) završi, vi ćete sesti u skupocena kola i otići u svoje vile, a sutra će u Srbiji nići još jedan buvljak, jer se narod bori za goli život“, kazao je Jovanović.

On je najavio da će 8. novembra biti održana sednica skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine u Loznici.

„Tema će biti Rio Tinto i pozivam sve poslanike da dođu pred narod sa svojim stručnjacima i da objasne šta se dešava sa projektom Rio Tinta“.

„Vidim da (poslanik SNS Vladimir Đukanović) Đuka kuka, a predsednik se udara u glavu, vidimo se na terenu. Srbija je tempirana ekološka bomba. Rusima ste dali naš gas i naftu, Kinezima bakar i zlato, a sad treba namiriti još jednog predatora – Rio Tinto“, ocenio je Jovanović i zaključio da je ključna reč za 2022. godinu „pobuna“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare