Burno na severu: Šok bombe i suzavac, pa kosovske zastave na opštinama

Vesti 26. maj 202319:19 7 komentara

Incidenti na severu Kosova. U bolnici u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je za RTS da je desetak ljudi povređeno u sukobu specijalnih snaga Kosovske policije i okupljenih građana.

U Zvečanu šok bombe pred opštinom. U Zubinom Potoku specijalne jedinice Kosovske policije ušle su u zgradu Privremenog organa ove opštine.

Istovremeno, kosovski mediji javljaju, uz fotografiju, da je gradonačelnik Izmir Zećiri, uz specijalne snage policije, ušao u zgradu Privremenog organa.

Nešto severnije, građani su u Leposaviću napravili blokadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog dešavanja na severu podigao nivo borbene gotovosti vojske na najviši nivo.Počelo je okupljanjem građana ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a nakon što su se oglasile sirene i proneo glas da će kosovski specijalci ući u opštinske zgrade.

„Građani koji su se okupili ispred zgrade opštine i bukvalno svojim telima zatvaraju ulaz. Veliki broj policije raspoređen neposredno ispred opštine“, javila je novinarka radija Kontakt plus Ana Marija Ivković.

POVEZANE VESTI:

A onda je došlo do prvog incidenta koji se dogodio u oppštini Zvečan.

„Bačeno je nekoliko šok bombi, suzavca, građani su se razbežali, nakon toga su se ponovo vratili, delimično ispred zgrade opštine i ono što je bilo upadljivo jeste da je tada policija praktično sa puškama krenula ka opštini“, dodala je Ivković.

Nastavljeno je i u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Radio televizija Srbije prenosi da je povređeno deset osoba.

Među prvima je objavio da je napadnut lider građanske inicijative Srpski opstanak.

„Mene su izvukli, prskali suzavcem direktno u oči, posle su me tukli između automobila, kad su me priveli, prskali suzavac direktno u oči i samo sam čuo u jednom trenutku nemoj tu ima kamera“, rekao je Aleksandar Arsenijević iz građanske inicijative Srpski opstanak.

Neki atmosferu opisuju ukratko…

„Mali rat u suštini. Bez ikakvog razloga, bez ikakve potrebe, Kurti je nastavio da sprovodi svoju represiju prema severu“, poručuje pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić.

Novinari koji su na licu mesta prenose da je zapaljeno jedno policijsko vozilo. Kosovska policija navela je tokom dana da „asistira gradonačelnicima“ severnih opština da „ostvare svoje pravo na rad“ u „zvaničnim zgradama“ ovih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je istog dana naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije. Ministar odbrane je naveo da se vojska razmešta na pozicijama prema administrativnoj liniji i da neće dozvoliti novu oluju.

„Mi ćemo apsolutno sprovesti naredbu, govorim mi kao Ministarstvo odbrane, odnosno pre svega Vojsci Srbije, sprovesti naredbu predsednika Republike kao vrhovnog komandanta. I nevezano za sve ono drugo što se dešava u državi uraditi ono što se očekuje od Vojske Srbije“, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

U međuvremenu su se u opštinama u kojima su smešteni privremeni organi Republike Srbije zavijorile kosovske zastave.

Osuda postupaka kosovskih vlasti stigla je od američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera.

„Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe zgradama opština na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, naveo je.

Senator Kris Marfi događajima je iznenađen jer ga, kaže, kosovski premijer tokom sastanka u ponedeljak nije obavestio o nameri ulaska u opštinske zgrade. Kaže da opštine jesu pod jurisdikcijom Prištine, ali da je u ovom trenutku to provokativan i nepotreban postupak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare