Burno u Skupštini: Vladajuća većina neće da se razgovara o nesreći kod Pirota

Vesti 27. dec 202212:49 > 13:1550 komentara

Na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine burno i pre usvajanja dnevnog reda.

Naime, pod tačkom „razno“ predloženo je da se razgovara o akcidentu u Pirotu i iskakanju teretnog voza iz kog je iscureo otrovni amonijak u atmosferu, a predlog je bio i da se usvoji posebna tačka dnevnog reda u okviru koje će se o tome diskutovati. Međutim, članovi Odbora iz redova vladajućih stranaka su se tome usprotivili.

Na predlog članova Odbora Milimira Vujadinović (SNS) i Marijana Rističevića iz poslaničkog kluba SNS, iz dnevnog reda je izbačena tačka „Razno“.

Vujadinović je obrazložio da su članovi Odbora tu „zarad očuvanja digniteta Odbora i dostojanstva Skupštine Srbije“ i ocenio da bi tačka „Razno“ mogla da posluži „za dnevnopolitičke svrhe“.

On je ukazao da za tačku „Razno“ nisu obezbeđeni materijali i da je neozbiljno doći na skupštinski odbor bez materijala, zbog čega tačka „Razno“ ne treba da bude na dnevnom redu.

Povezane vesti

Vujadinović je insistirao da se poštuju skupštinske procedure i naveo da bi posebna sednica Odbora o incidentu mogla da se zakaže za neki drugi dan.

Predsednik Odbora Aleksandar Jovanović Ćuta (Moramo-Zajedno) istakao je da smatra da bi na sednici Odbora trebalo da se razgovara o incidentu o Pirotu, ali da članovi Odbora iz partija vlasti čine većinu i zaključio da se o tome neće razgovarati „ako oni imaju problem“ u vezi sa incidentom u Pirotu.

On je rekao poslanicima vladajućih partija da ako im je potrebno poštovanje procedura „onda sigurno imaju dobar razlog za to“ i ponovio da bi odmah trebalo razgovarati o incidentu u Pirotu

Na zamerku da Odbor nema zvanične podatke već da opozicija želi da razgovara o incidentu u Pirotu samo na osnovu medijskih izveštaja, Jovanović je ukazao da postoje zvanični izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Članica Odbora Ivana Parlić (Narodna stranka) istakla je da je nedopustivo da se danas u Skupštini ne govori o najvažnijoj stvari u Srbiji, odnosno o akcidentu u Pirotu, naglašavajući da je to i razgovor o posledicama nestručnosti Srpske napredne stranke.

Ona je naglasila da se ne može davati ministarsko mesto kadrovima koji su završili Megatrend, jer oni su „neetični budući da taj fakultet ne postoji nigde u svetu“, i ocenila da je njihovo imenovanje „uvođenje zemlje u direktnu opasnost jer već ima dvoje mrtvih“ u Pirotu.

Ivana Parlić je pitala Vujadinovića šta mu je smešno i istakla da „danas ne bi trebalo niko da se smeje“.

Ukazala da nije samo Pirot ugrožen i navela da u Šapcu imamo „gomilu otpada“ i da bi tamo i u drugim delovima Srbije mogla da se ponovi tragedija.

Cela Srbija je ugrožena, tragedija je lokalna ali je opasnost nacionalna, rekla je Parlić.

Član Odbora Dušan Marić (SNS) istakao je da je potrebna posebna sednica o akcidentu u Pirotu i da smatra da opozicija treba da uvaži činjenicu da u Odboru partije na vlasti imaju većinu koja je „volja građana iskazana na izborima“.

Član Odbora Branislav Josifović (SNS) istakao je da je on „rođeni Piroćanac“ i da „niko ne oseća veću muku od njega“, ali da je na sednicu Odbora trebalo da budu pozvani gradski zvaničnici Pirota, predstavnici ministarstava za zaštitu životne sredine i saobraćaja i ostale nadležne da pričaju o incidentu, „a ne da se citiraju novinski naslovi“.

Jovanović mu je odgovorio da je i on poreklom iz Pirota, da „ne patetiše“ o tome ko je odakle, kome je ko odakle i da ne mora da razgovara ako neće o incidentu u Pirotu, dodajući da je Skupština mesto da se o tome razgovara, a da poslanici iz redova vlasti „beže od razgovora“.

Član Odbora Branimir Jovančićević (DS) rekao je da je potrebna posebna tačka dnevnog reda o incidentu u Pirotu i da je obaveza članova Odbora da pomognu u rešavanju problema.

Član Odbora Đorđe Pavićević (Ne davimo Beograd) istakao je da je „logika tačke ‘Razno’ da nema matrerijal jer se ne zna unapred o čemu će se govoriti u okviru te tačke“.

Pavićević je napustio sednicu pošto su poslanici iz redova vlasti glasali protiv toga da se u dnevni red uvrste tačke o incidentu u Pirotu.

Član Odbora Zoran Stojanović (Novi DSS) rekao je da prvi put čuje da se tačka „Razno“ sklanja iz dnevnog reda, da danas u Srbiji imamo veliki problem i da bi na Odboru trebalo da se raspravlja i o tragičnoj situaciji u Pirotu.

Član Odbora Enis Imamović (SDA Sandžaka) tražio je da se u dnevni red unese tačka koja će analizirati okolnosti pod kojima se dogodio incident u Pirotu i odgovornost javnog servisa i medija sa nacionalnim frekvencijama o načinu na koji su informisali o incidentu, i odgovornost nadležnih.

On je ocenio da se „kada odgovara Srpskoj naprednoj starnci raspravlja o svemu, a da, kada joj ne odgovara, izbacuje tačka ‘Razno'“.

Podsetimo, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, u nedelju je došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu.

Dve osobe su preminule, a više od 50 osoba je zatražilo medicinsku pomoć.

Komentari

Vaš komentar