Čačak otpad nosi na deponiju kod Kraljeva zbog požara na regionalnoj deponiji kod Užica

Vesti 17. maj 202413:40 1 komentar
N1

Čačak će komunalni otpad odlagati na deponiji kod Kraljeva dok regionalna deponija "Duboko" kod Užica, na kojoj je godinama odlagan otpad, ne bude ponovo otvorena posle saniranja posledica požara koji traje i dalje.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao novinarima da to očekuje za 20 do 25 dana, a da će „već danas 150 tona komunalnog otpada iz Čačka biti transportovano na deponiju kod Kraljeva dok se potpuno ne bude stabilizovala regionalna deponija ‘Duboko'“.

Požar na deponiji „Duboko“ koju od 2005. godine koristi devet gradova i opština Moravičkog i Zlatiborskog okruga, izbio je 3. maja i još nije ugašen.

Povezano:

Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je pokrenulo postupak za utvrđivanje okolnosti koje su izazvale požar na deponiji „Duboko“ i za utvrđivanje posledica tog požara na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je izjavila novinarima da je stanje na deponiji „Duboko“ bolje nego pethodnih dana i da 80 gasi požar, uz učešće vatrogasne jedinice, kamiona, teške mehanizacije i helikoptera.

Predsednik Grupe građana „Čačak je naš“ Dragan Bisenić je u četvrtak upozorio da Čačku preti „ekološka katastrofa“ jer je „okovan smećem“ zbog nemogućnosti da ga deponuje na „Duboko“ i da se na transfer-stanici u čačanskom naselju Prelići nagomilalo 1.400 tona smeća.

Inicijativa „Pravo na vodu“ i Udruženje građana „Libergraf“ u Užicu saopštili su da su ocedne vode deponije zbog višednevnog požara „potpuno devastirale“ obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do užičkih reka Lužnica i Skrapež koje se ulivaju u Zapadnu Moravu.

„Ovim vodama se služe poljoprivrednici i stočari užičkog kraja čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane“ – navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare