Čaluković: Jul i avgust meseci opterećeni prošlošću

Vesti 04. avg 202209:32 > 09:33 1 komentar
Nenad Čaluković
N1

Glavni i odgovorni urednik magazina Karakter Nenad Čaluković izjavio je u Novom danu da su "jul i avgust meseci opterećeni prošlošću". "Dodatno su pojačani zabranom predsedniku Vučiću da ode u Hrvatsku, tako da smo svedoci ovih dana zaista pogrdnih i svakakvih reči koje stižu i iz Srbije, ali i iz Hrvatske, nikako da izvučemo neke pouke. Meni je zanimljiva bila opservacija Branke Katić - ako ništa nismo morali da naučimo, nismo morali da naučimo ni da mrzimo. Čini mi se da ta mržnja dominira ovim danima i mora prestati jer ne vodi ničemu", kaže on.

Pisac Miljenko Jergović dao je intervju za magazin Karakter, a Čaluković kaže da je on „bez dileme jedan od najvećih regionalnih pisaca, ako ne i najveći“.

„Značajan opus posvetio je Sarajevu, ako nam je neko dočarao taj glavni grad BiH, kroz romane, književnost, onda je to Jergović. Panović se osvrnuo na to da su ovo neki dani nacionalista na prostorima Jugoslavije, koji počinju od obeležavanja Srebrenice 11. jula i nadam se da će se završiti nakon obeležavanja Oluje“, kaže Čaluković.

Kako je rekao, mora i želi da veruje da je nezamislivo da se ponovo dogodi rat.

Pročitajte još

„Ovi meseci, jul i avgust, opterećeni su prošlošću. Dodatno su pojačani zabranom predsedniku Vučiću da ode u Hrvatsku, tako da smo svedoci ovih dana zaista pogrdnih i svakakvih reči koje stižu i iz Srbije, ali i iz Hrvatske, nikako da izvučemo neke pouke. Meni je zanimljiva bila opservacija Branke Katić – ako ništa nismo morali da naučimo, nismo morali da naučimo ni da mrzimo. Čini mi se da ta mržnja dominira ovim danima i mora prestati jer ne vodi ničemu“, kaže on.

Ističe da „nema pomirenja dok u državama dominiraju opcije koje su imale značajnu ulogu devedesetih“.

„Nacionalistički narativ je najviše okrenut prema Kosovu, gde žive Albanci, pa je sasvim logično što mladi danas vide Albance kao najmanje poželjnu etničku zajednicu prema Srbima. Odnosi na Kosovu su vrlo često naša tema, eskaliraju, to nije neka poruka za budućnost, ali se nadam da će se ipak promeniti ta svest i da će ti mladi izbeći zamke nacionalista koji sve više dominiraju i u našem društvu, primetno je to desničarenje, koje je pokazano i na aprilskim izborima, kada su neke desničarske opcije dobro prošle i danas ih imamo u parlamentu kao političke činioce“, kaže on.

Za magazin Karakter pisala je i ministarka Zorana Mihajlović, koja je ponovila svoju rečenicu „ostavite naše materice na miru“.

Čaluković kaže da misli da to nije preterano.

„Nažalost, živimo u muškom društvu, gde je patrijarhat na pijedestalu, gde su nam žene gotovo svakog dana ugrožene, da li kroz nasilje, da li kroz mobing, da li kroz temu koja je juče aktuelna – njihova prava na kupovinu stana… Socijalna politika, žene su nam non-stop u drugom planu, imamo situaciju gde će verovatno na četiri najvažnije funkcije u državi biti postavljeni muškarci“, kaže on.

Prema rečima Čalukovića, „jedino ko zna ko će biti premijer je Aleksandar Vučić“.

„Ne isključujem mogućnost da Ana Brnabić ostane premijerka, mada je stvorena atmosfera da je došlo do prezasićenja njenom funkcijom“, kaže on.

Vrativši se na temu stanova za majke, kaže da smatra da smo „svakodnevno u kampanji“.

„Svaka tako velika pompezna najava pomoći se može tretirati kao neko predizborno obećanje. Mislim da to govori takođe i o prioritetima u ovom društvu koji su poremećeni. Socijalna politika nam je uvek u zapećku, to ne sme da se dešava, bez obzira da li je to nameran ili nenameran propust, ako obećate nešto ženama, morate to ispuniti. To je nedopustivo, očekujem da će neko reagovati i to što pre rešiti, nema smisla igrati se tako važnim stvatima, obećavati, a onda žene ostavljati na cedilu. Socijalna pravda mora biti jedna od važnih karika, ako ne na prvom mestu“, kaže on.

Na pitanje hoće li biti Europrajda u Beogradu na jesen, kaže da misli da „to samo zavisi od jednog čoveka“.

„Ne bi trebalo da je tako, ali mi živimo u takvom društvu gde taj medeni mesec birača sa Vučićem traje 10 godina, ne možamo ni da procenimo koliko će još dugo trajati, onda se sve pretvorilo da zavisi sve od njega, ja mislim da njemu nije lako, ali sam je sebe doveo u tu situaciju, ja mislim ako da više prostora ljudima da odlučuju, da će biti bolje i njemu“, smatra Čaluković.

Osvrnuo se i na reklamu Puteva Srbije, za koji je ministarka Mihajlović rekla da „širi stereotipe“.

„Državna institucija promoviše da su žena i ćerka u saobraćaju bahate. Ja sam svaki dan u saobraćaju, nikad nisam primetio da žena i ćerka prave probleme. Ako dolazi takva reklama od državne institucije, da su žene neki problem u saobraćaju, šta možete da očekujete u društvu koje vrca od desničarenja, da ima neki pogled na LGBT zajednicu. Njihova sloboda, njihov izbor, pustiti ih da žive, kao što mi očekujemo da budemo pušteni da živimo kao sav normalan svet“, kaže Čaluković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare