Čaluković: Politika uticala na slučaj Štajnfeld, opasna odluka tužilaštva

Vesti 14. jul 202109:12 > 09:34 37 komentara

Glavni urednik magazina "Karakter" Nenad Čaluković ocenio je u Novom danu da je kod slučaja Danijele Štajnfeld "politika umešala ruke" i da je zbog toga doneta odluka o odbacivanju ovog slučaja od strane tužilaštva. "Ako možemo da banalizujemo slučaj, politika je sigurno imala uticaja na ovaj slučaj, jer živimo u zemlji u kojoj je pravosuđe pod uticajem politike", istakao je on.

„Živimo u vremenu u kome je gotovo svaka odluka tužilaštva diskutabilna. Ovo je posebno vrlo opasna odluka zato što se radi o opasnoj temi, o nasilju nad ženama. Mi smo u mozaiku nasilja u kome živimo, verbalnog, političkog, ili bilo kog drugog. I zato su tako burna reagovanja na ovakvu odluku tužilaštva. Apsolutno verujem Danijeli Štajnfeld. Mislim da je tu bilo nečega, posebno nakon pojavljivanja svedočenja i Merime Isaković“, rekao je Čaluković.

Povezane vesti

Smatra da je tužilaštvo preuranilo sa odlukom, kao i da je bilo materijala da bi se slučaj ispitao.

„Meni je bilo sasvim dovoljno da verujem Danijeli Štajnfeld. Ako se sećate audio snimka, gde Lečić govori koliki je on frajer i da je neka vrsta časti za ženu da završi sa njim u krevetu, to je zaista gnusan iskaz, bez obzira što je on kasnije tvrdio da je u pitanju predstava i što je negirao. Meni je ovakva odluka očekivana, jer su svi mediji pod kontrolom Vučića stali u odbranu Lečića kada se pojavio taj slučaj. I nekako mi je bilo jasno u kom će pravcu ići taj ceo slučaj“, ističe Čulaković.

Prema njegovim rečima, ne treba ignorisati ni politički uticaj na ovaj slučaj.

„Bile su spekulacije da je Lečić trebao da posluži kao neka vrsta trojanskog konja u Demokratskoj stranci, da praktično pospe poslednji bokal na zgarište Demokratske stranke. Očigledno je da ta stranka pod vođstvom Lutovca zastupa antirežimsku politiku i ne želi da bilo kojim svojim gestom ostavi utisak da se neće boriti protiv ovog režima“, napomenuo je gost N1.

Podseća i da smo od pojavljivanja u javnost slučaja Milene  Radulović svedoci da se na svakih mesec ili dava pojavljuje neko novo svedočenje vezano za nasilje nad ženama u javnim sferama društva, kao i da to poprima politički karakter.

„Žene nisu zaštićene i ovo ne ohrabruje žene koje su žrtve nasilja. Ostavlja utisak da žene treba da se povuku“, naglašava Čaluković i zaključuje da veruje u postojanje još takvih slučajeva koji nisu dospeli u javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare