Čanak: SPC treba da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem

Vesti 04. nov 202116:01 37 komentara
N1

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da plaća porez državi, a ne da ruši obrazovni sistem, zalaganjima da veronauka postane stalni predmet u školama i da veroučitelji budu stalno zaposleni.

Čanak je u saopštenju za javnost pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosledan svojim rečima kada je u pitanju plaćanje poreza.

Povezano:

On je podsetio da je Vučić nedavno izjavio da je „obaveza i najveći patriotizam platiti porez“, kao i da ne vidi razloga zašto se te predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC.

Prema njegovim rečima, predlog patrijarha SPC Porfirija da veronauka treba da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, kao i da veroučitelji dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem je „opasan iz više razloga“ i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije.

„Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema“, naveo je Čanak.

On je pozvao patrijarha Porfirija da se „u ime društvene brige i solidarnosti“ založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare