Carina pleni vino u Velikoj Hoči – građani se okupili, policija intervenisala

Vesti 08. dec 202215:36 9 komentara
Shutterstock/ilustracija

Nakon jučerašnje akcije kontrole proizvođača alkohola u Velikoj Hoči, u ovo selo pristigla je cisterna kako bi zaplenila 42.000 litara vina zbog, kako je saopšteno, "neovlašćene proizvodnje". Ispred vinarije Petrović i danas su se okupili meštani, a kako je potvrdio dopisnik Radija Goraždevac za KoSSev, policija je intervenisala, a zaplena vina je u toku.

Pripadnici Kosovske policije i Carine sproveli su juče akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči. Carina je danas potvrdila da je doneta odluka o zapleni više od 40.000 litara u ovom mestu, a nakon što je utvrđeno da se u jednoj radnji, osim što se prodaje, vrši i neovlašćena proizvodnja alkoholnih pića, piše KoSSev.

„Vlasnik te delatnosti za proizvodnju nije imao ovlašćenje Kosovske carine, što je u suprotnosti sa relevantnim normama carinskog zakonika i akciza“, naveli su iz Carine.

Meštani Velike Hoče oko pola osam počeli su ponovo da se okupljaju ispred vinarije Petrović, kako bi pružili podršku porodici, kazao je za KoSSev dopisnik Radija Goraždevac sa terena, Dimitrije Radić. Rekao je da je, kako je i najavljeno, stigla i cisterna kako bi se u nju pretaklo vino. Dopisnik tvrdi da se odmah zatim sin vlasnika vinarije popeo na krov u znak protesta.

„On je pretio da će da skoči ukoliko cisterna krene ka vinariji, a narod je krenuo da baca kamenje, kante ispred kamiona kako bi sprečili da prođe“, dodaje Radić.

Kaže i da su potom usledili pregovori između službenika i porodice Petrović.

„Srđan (vlasnik vinarije) je molio da mu pišu kaznu, da plati koliko treba, samo da mu ne oduzimaju vino. Međutim carinici nisu pristali na to“, dodaje Radić.

Dopisnik Radija Goraždevac kaže da je potom kamion ponovo krenuo ka vinariji uz pojačanje – specijalne jedinice Kosovske policije.

„Izgurali su sav narod, napravili su krug i sada se očekuje da vade vino iz vinarije“, dodao je dopisnik Radija Goraždevac. Naglašava da su građani sada sa strane, a da su ispred vinarije samo vlasnici, odnosno porodica Petrović i službenici koji vrše zaplenu.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kasno sinoć je povodom akcije u Velikoj Hoči poručio da je reč o „novom Kurtijevom udaru na Srbe južno od Ibra“. Oglasio se i danas, sa porukom da je situacija u ovom selu napeta, ali i da „Kurtijeva policija ni jutros nije želela mirno rešenje sa vlasnikom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare