„Čašica“ nacionalnog interesa: Deo opozicije kod Vučića – iz patriotskih razloga

Vesti 05. avg 202119:35115 komentara

Na jučerašnjem sastanku sa delegacijom iz Republike Srpske pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio je i onaj deo opozicije koji učestvuje u međustranačkom dijalogu bez posredovanja Evropske unije. Kažu da to ne menja njihove političke stavove, već da je razlog odlaska u vilu Mir nacionalno jedinstvo po važnim pitanjima.

Čaša vina u vili Mir je, naizgled, pomirila dojučerašnje političke protivnike. Sa predsednikom Srbije nazdravili su i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka. Poziv nije došao tek tako. Kako objašnjava Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici inicijativa je potekla upravo od ovih opozicionih stranaka. Razlog je, kaže, situacija u Republici Srpskoj.

Povezane vesti

„Apsolutno sam svesna da će pojedini u Srbiji to protumačiti na pogrešan način, možda će to nama doneti i nekakvu političku štetu, ali zaista ukoliko nam je neki viši interes na prvom mestu, dugoročno uopšte ne treba da se obaziremo na takve stvari jer trenutno, u ovom momentu i aktuelnom trenutku mislim da je Republika Srpska tema broj jedan. Jer pritisci sa kojima se oni suočavaju su zaista neverovatni“, kaže Đurđević.

Tamo gde svoja smatranja iznosi svako ko to želi, na Tviteru, bilo je i najviše komentara koji su vinu, izgleda, dali gorak ukus.

„Građani Srbije znaju da se građenjem konsezusa oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja pokazuje ozbiljnost i doraslost poslu kojim se bavimo i štiti država Srbija. N1 opozicija i njihovi botovi to očigledno ne znaju. Žao nam je što se spuštaju na taj nivo“, mišljenje je Saše Radulovića iz pokreta Dosta je bilo.

Dakle, po objašnjenju ovog dela opozicije razlozi za odlazak u vilu Mir su patriotski.

„Ne vidim zašto Narodna stranka Vuka Jeremića ili Stranka slobode i pravde bi imale neki mnogo drugačiji stav o Oluji ili o Republici Srpskoj. Znači to je više pokušaj da se marketinški jedan deo opozicije predstavi kao konstruktivan, patriotski a drugi ne – ništa drugo“, kaže Zoran Panović iz Demostata.

U budućnosti će i ovi „drugi“ biti pozvani na takve sastanke ako budu želeli, bila je poruka predsednika Srbije.

Jedan iz kategorije „drugi“ kaže da se na takav poziv ne bi odazvao.

„Jedinstvo ne postižete na koktelima, uz čašu vina… Jedinstvo postižete tako što kažete ajde da vidimo šta su nacionalni interesi i da se svi oko toga dogovorimo i vlast i opozicija… Niti se jedinstvo može praviti sa onima koji su deo mafijaške vlasti“, kaže Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Deo opozicije koji je prisustvovao sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske će „platiti cenu“ jednom delu javnosti, poručio je iz Vladičinog Hana Vučić.

Ta cena se meri na izborima, čiji datum još uvek nije poznat.

Izbori imaju smisla ako na njih izađu svi, a dijalog bez prisustva Evropske unije ovaj drugi relativizuje, smatra Panović.

„Primetno je da dnevna politika radi, da jednostavno Boško Obradović više nije Ljotićevac, to vidimo, kao što i u politici u regionu Zoran Zaev više nije Šiptar nego jedan tako prijatelj Srbije. Jednostavno to ne znači da se sve neće promeniti“, kaže Panović.

Lider pokreta Dveri na naš poziv nije odgovorio. Oglasio se jednim tvitom.

„Pričaće ti o plovidbi ti što nisu sidro digli“.

Reč je o delu pesme Đorđa Balaševića u čijem nastavku je i… „Pričaće sa čudnim sjajem da sam drhtao pred zmajem, videli su oni iz prikrajka“.

Komentari

Vaš komentar