Čečen: Pravno je OK što je Šarić pušten, ali je velika opasnost da ne nestane

Vesti 24. dec 202117:15 > 17:23 22 komentara
N1

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen, povodom puštanja Darka Šarića iz zatvora u kućni pritvor, ocenjuje da on ima pravo kao i svi građani na brzo i efikasno suđenje, i "gotovo osam godina koliko je proveo u zatvoru je svakako previše, izvođenje dokaza je zavšeno, on više ne može da utiče na svedoke, tako da, pravno gledano, O.K. je što su ga pustili". Čečen, međutim, dodaje da je sa druge strane "jako opasno da čovek sa toliko novca i toliko moći bude u kućnom pritvoru ako nema ozbiljni policijski nadzor, jer on može da nestane u svakom trenutku".

„Investirao je strahovtio mnogo novca preko posrednika u Srbiji, i to je dokazano u sudu, i on ima mnogo načina da utiče na svoju životnu situaciju, da korumpira određene ljude i nestane“, ističe Čečen u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

On dodaje da je ceo proces suđenja Šariću, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, i za pranje para, za šta je osuđen na devet godina, karakterisala opstrukcija tužilačkog tima i sudijskog veća „koja je bila neprekidna i koja je zabrinjavajuća“.

Ocenjuje i da presude u oba suđenja zavise od toga kako će sudije da procene da li je nešto dokaz ili nije dokaz.

Podsetivši da su Šarićevi branioci tražili izuzeće četiri od petsudija Apelacionog suda koji bi trebalo da odlučuju o žalbi na presudu Specijalnog suda u Beogradu što je odbijeno, on ukazuje da je najvažnije što je „država opstruirala svoje sopstvene tužioce i sudije“.

Na konstataciju da je Šarić tražen i u Italiji i pitanje šta bi sa tim moglo da bude, Čečen smatra da Italija nikad neće odustati od traženja Šarića, jer je on tamo tražen po antimafijaškim zakonima gde zastare praktično i nema.

„Italija raspolaže i dokazima i zbog toga ga i traže, tako da čak i da bude oslobođen ili da mu bude određena nova kazna, Italija će ga svakako tražiti, ali nisam siguran šta će naša država da uradi“, navodi Čečen i dodaje da će kad Šarić izađe iz pritvora imati veliku moć, veću nego iz zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu je danas, u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i Nebojše Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića, a nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravnosnažnu presudu donetu u ovom postupku, utvrdio da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Kako saznaje Nova.rs, Šarić će biti smešten u kući svoje supruge Lane Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare