Čedomir Antić na protestu u Kruševcu: One koji glasaju za sendvič moramo da probudimo i prosvetlimo

Vesti 21. sep 202321:36 9 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Istoričar Čedomir Antić poručio je sa protesta "Kruševac protiv nasilja" da ne dozvoljava da ga niko svađa sa njegovim sunarodnicima, da ne dozvoljava da parizer ima uticaj na izbore u Srbiji, te zatražio da vlada Srpske napredne stranke, ako je toliko dobra, dozvoli slobodne izbore, kakve je ona imala kada je došla na vlast.

„Ne dam kao građanin Srbije, kao birač, kao neko ko se kao i svi vi ovde borio da bude demokratija, takva kakva je, ne dam da me neko svđa sa sugrađanima i sunarodnicima, samo zato da bi dobio glas, da njima ogadi nas, da nama ogadi vođstvo opozicije, koju vrlo često on sam kreira, pošto je u zemlji ugasio izvore demokratije, učinio ilegalnim finansiranje opozicionih stranaka, ljude progone“ rekao je istoričar Čedomir Antić u Kruševcu.

On je, obraćajući se okupljenima na Trgu glumaca, vladi SNS poručio da, „ukoliko je toliko dobra neka dozvoli slobodne izbore, neka dozvoli ono što je sama imala“.

„Pre 20 godina Vučić je bio političar koji je najviše bio u prajm tajmu na RTS-u. Da li možemo danas to da kažemo za bilo kog opozicionog vođu“ upitao je Antić.

Kazao je da ne dozvoljava da parizer ima uticaj na izbore u Srbiji, te da je ogavno da predsednik čitav narod pretvara u socijalne slučajeve.

„Valjda želimo da ceo narod ima dovoljno novca, da se uzdigne, da se obogati, da se prosveti, a pitanje podrške onima koji nemaju sreće ili nemaju kapaciteta, to je pitanje rešeno ustavom, zakonima. Njima moramo da pomognemo, to je solidarnost, ali to je deset odsto ljudi, to nije sto odsto građana Srbije“ dodao je Antić.

To što u Srbiji ljudi glasaju za sendvič ocenio je kao tragediju za našu zemlju, kazavši da „moramo da probudimo te ljude, da ih prosvetlimo, da ih ubedimo da to nije dobro, da ih zloupotrebljavaju“.

Upitao je zašto da se narod, koji je svojevremeno demokratiju uveo mirno, vlade menjao u parlamentu, pomirio sa tim da mu neko zloupotrebljava prijatelje, komšije, rođake, koji imaju neke poteškoće…

Naveo je i da je Srbija bila dužna 16 milijardi evra, a da sada taj dug iznosi 33 milijarde evra, da se naš BDP povećao u odnosu na 2012. godinu, a da je u odnosu na 2008. godinu veći tek prošle godine, te da smo u međuvremenu imali inflaciju evra, dolara.

„Živimo u lažnom svetu. Što buđenje dođe kasnije biće neprijatnije, bolnije, strašnije. Mi zaslužujemo dobru opoziciju, a kada vidim vas ovde, so jednog društva, vidim da postoji iskra koja će razgoreti plamen slobodnog društva i demokratske države“, poručio je Antić.

Okupljeni, njih stotinak, su posle obraćanja prošetali uobičajenom rutom, glavnom kruševačkom ulicom.

Protesti protiv nasilja u Kruševcu se svakog četvrtak održavaju od 6. jula.