Čega se građani Srbije najviše plaše

Vesti 20. jul 202210:48 27 komentara
Tanjug/ Zoran Žestić

Građane Srbije najviše brinu bolesti koje prete kao posledica zagađenja vazduha i vode, ako je suditi po anketi koju je FoNet sproveo na ulicama Beograda.

Kao najveće ekološke probleme građani navode odlaganje smeća van propisanih mesta, divlje deponije i zagađenje vode.

Mnogi od njih strahuju da uskoro u Srbiji neće biti pijaće vode, uvereni da trenutno piju zagađenu vodu koja je, kako kažu, uzrok mnogih oboljenja.

Zagađenje vazduha je još jedna od ekoloških opasnosti, koja direktno utiče na građane, pa smatraju da je taj problem potrebno sistemski rešiti.

Većina ispitanika misli da je taj problem moguće rešiti postavljanjem odgovarajućih filtera, dok ima i onih koji predlažu vremensko ograničavanje ulaska vozila u gradove, po ugledu na velike svetske metropole.

Ipak, najveći broj ispitanika smatra da je uzrok u samim građanima, koji su nedovoljno edukovani i nisu empatični prema ljudima i prirodi.

Glumica Vesna Stanojević smatra da bi se problem zagađenja mogao rešiti edukacijom od malih nogu. Prema njenim rečima, potrebno je obrazovati decu i mlade tokom čitavog školovanja, pa čak i u studentskim danima.

Jedan od ispitanika podsetio je na indijsku izreku koja kaže da će čovek, tek kad poseče i poslednje drvo, ubije i poslednju ribu i zatruje poslednju reku, shvatiti da ne može da „pojede novac“.

„Plašim se da nas uskoro neće biti“, rekao je jedan od učesnika ankete.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare