CEKOR: Apelujemo da se Zakon o eksproprijaciji vrati u proceduru

Vesti 24. nov 202118:33 > 18:41 3 komentara
N1

Direktorka Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice Nataša Đerek kaže za N1 da su male šanse da Zakon o eksproprijaciji ne bude usvojen. "Ako bude usvojen možemo da se bunimo, mada to traje. Kako građani da štite imovinu? Teško će to ići, biće mučan postupak, bolan, možemo se žalite sudu, ali znamo kako radi, proces može da traje pet godina, obeshrabrujuće je. Kada se primi rešenje o eksproprijaciji, možete se žaliti, ali to ne odlaže izvršenje. Bio bi pravi potez vlasti da se zakon vrati u proceduru, u normalnu javnu raspravu, apelujemo da se bez javne rasprave jedan ovakav zakon i izmene ne donose", rekla je.

Izmenama ovog Zakona, predviđeno je da se zemljište, neophodno za smeštaj materijala, radnika i mašina pri izgradnji infrastrukturnih objekata od javnog interesa, može oduzeti po hitnom postupku.

„Zauzimanje zemljišta za smeštaj materijala i radnika je privremeno i može da traje šest godina. Vlada pravda da je to da bi se brže izgradili infrastrukturni projekti. l odredbama postojećeg zakona je omogućeno stranim kompanijama da budu korisnici eksproprijacija, bojimo se da će izmenama da se proširi i na druge privatne kompanije koje žele da stiču dobit ovde, u Srbiji“, kazala je.

Povezane vesti:

Navodi da je dodato da se radi eksproprijacija svim oblicima svojine i da se dodaju projekti koji su doneti kroz međunarone ugovore, gde je jedna od potpisnica država Srbija.

„Kako se ti ugovori potpisuju, da li su to pogodbe sa Vladom, vec je sve netransparentno, ako se na osnovu takvih uvogora sve bude proglašavalo javnim interesom, onda se zloupotrebljava“, kazala je Đerek.

Nacionalni konvent tražio je povlačenje izmena Zakona iz skupštinske procedure, a odgovor države nije stigao.

„Izdali smo saopštenje, rekli ‘hajde da organizujemo javnu raspravu’, očekujemo da se sami predstavnici vlasti jave“, kaže.

Đerek ističe da je izgradnja bolnica i puteva javni interes, ali projekti Jadar, Linglong – koji imaju nameru sticanje dobiti, to nije javni interes, moramo da reagujemo, da ne dopustimo da to prođe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare