Celu politiku Srbije fokusiraju na ličnost predsednika, tako nas Zapad vidi: Brkić o tekstu FT

Vesti 10. jul 202416:58 27 komentara

Fajnenšel tajms (FT) objavio je tekst o spoljnoj politici koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o tome kako slučaj Generalštab utiče na odvajanje Srbije od Rusije i Kine, a Vučića naziva kameleonom. Potpredsednik Srbija centra i nekadašnji ambasador naše zemlje Mihailo Brkić kaže za N1 da je taj tekst dosta kompleksan i da postavlja više aspekata naše politike, kao i da indirektno postavlja ključno pitanje gde je mesto Srbije - da li na Zapadu, u vakuumu ili na nekom drugom mestu. Dodaje i da celu politiku Srbije fokusiraju na ličnost predsednika, jer nas Zapad tako vidi.

„Tekst afirmiše poziciju Srbije na Zapadu, tako što afirimiše ono što je Zapadu uvek bilo bitno i drago, a to je ekonomski aspekt“, navodi naš sagovornik.

Kako kaže, FT u poslednje vreme dosta obrađuje temu Srbije.

„To bi moglo da se posmatra iz ugla da je Srbija specifična država u kontekstu rata u Ukrajini, da je geografski veoma daleko, ali da nije integrisana u Zapad. Ta krivica nije jednostrana, već posledica istorijskih okolnosti. Činjenica je da se sad našlo neko srednje rešenje, a to vidi se kroz sistem ulaganja. Aleksandar Vučić nije pokušavao da Srbiju približi Zapadu u nekom vrednosnom smislu, ali je uspeo je da približi u drugom kontekstu koji bi se mogao prevesti srpskom poslovicom ‘para vrti gde burgija neće’. On je jako dobro razumeo zapadni kontekst, odnosno kontekst privatnih ulaganja“, ističe Brkić.

Pročitajte još:

Kako dodaje, vidi se da je taj tekst dugo pripreman.

„Taj tekst je tekst koji će se čitati, jer daje određene poruke, a one su značajne i za unutrašnju političku scenu, odnosno opoziciju. Mislim da treba dobro da ga pročitamo, jer neki signali tu mogu da se vide. Najupečatljivije je to što se u tekstu navodi da Vučić vodi kameleonsku politiku, što u tom kontekstu uopšte nije bilo osuđujuće. Celu politiku Srbije fokusiraju na ličnost predsednika, što opet vuče kao onome kako nas Zapad doživljava jako dugo. Zapad stalno razmišlja o jakom individualnom partneru na zapadnom Balkanu koji rešava sve. I sad dolazimo do ključnog dela priče – šta su zapadne vrednosti? Po nama su to bile vrednosti pravne države, poštene podele rada, neke vrste reda i podrške“, navodi on.

Mihailo Brkić smatra da se tekst o Vučiću u FT ne bi pojavio isključivo kao posledica unutrašnje želje vlasti u Srbiji.

„Činjenica je da Zapad ima želju da povuče Srbiju od Rusije, ali i Kine, iako mi se čini da je ona tu pomenuta kao sekundarna. Kinezi su deo globalne ekonomije. Kineske firme su vlasnici velikog dela kapitala koji postoje na Zapadu, tako da ne možete nikada potpuno da odvojite šta je zapadni, a šta kineski kapital. U tom smislu, čini mi se da Kina ostaje u igri jer je kapitalno sve prisutnija“, napominje on.

Brkić kaže i da je jako bitno imati u vidu da sve što se danas dogovori, dolazi na naplatu u decenijama koje dolaze.

„Ako je dobro dogovoreno, svaka čast, ako nije, to će neke naše buduće generacije morati da vraćaju“, dodaje on.

Dominantna uloga u SAD u Srbiji

Naš sagovornik kaže da će Amerika u Srbiji imati dominantu ulogu, bez obzira na to ko će biti na vlasti u Beloj kući.

„A kakvi će odnosi Amerike biti jednog dana sa Kinom i Rusijom, to će se opredeljivati u godinama koje dolaze. Sad je bitno da se sada ne naprave dogovori iz kojih posle ne možete da izađete“, ističe naš sagovornik.

Napominje i da, bez obzira na to da li u SAD pobede demokrate ili republikanci, pozicija Amerike prema kosovskom pitanju se neće promeniti.

„Ono što jeste činjeica je da u neposrednom okruženju predsednika Džozefa Bajdena ima puno ljudi koji su izgradili svoje karijere na našem slučaju devedesetih godina, i tu ne možemo da očekujemo neku promenu mišllenja. U administraciji Donalda Trampa tih sentimenata na devedesete ima manje i iz tog ugla može da se očekuje nešto drugačiji pristup. Ipak, Amerika će gledati svoj interes na Balkanu. Balkan je samo jedno polje na kojem SAD ima svoj interes“, zaključuje Mihailo Brkić.

Tekst Fajnenšel tajmsa možete pročitate ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare