Cepanje Narodne stranke – ponovo: Za šest godina iznedrila tri pokreta

Vesti 07. avg 202306:54 50 komentara

Kakve su posledice cepanja Narodne stranke? Analitičari kažu da je do toga dolazilo i u drugim partijama na vlasti i u opoziciji, ali, navode da je sporan sam proces koji kod građana potvrđuje osećanje da su svi političari isti i da se bore samo za svoje interese.

Ne dočekavši da odmere snage na stranačkoj skupštini krajem okrobra, Miroslav Aleksić krenuo je svojim putem. Narodna stranka se ponovo pocepala.

Za nepunih šest godina rada, iz Narodne stranke nastala su tri pokreta, „Da se struka pita“ Vladimira Kovačevića, „Srbija centar“ Zdravka Ponoša i najnoviji „Narodni pokret Srbije“ Miroslava Aleksića.

„Stranka je izgubila autoritet, izgubili su nivo identifikacije svih članova sa strankom. To posledično znači nivo njihovog kapaciteta i potrebe da politički participiraju i da se bore za njihove političke ciljeve, izgubili su jednog od važnih lidera unutar te stranke, koji je bio vrlo vidljiv i vrlo upečatljiv i negde najavljivao jačanje, a ne slabljenje stranke. Desilo se obrnuto“, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić.

Sagovornici N1 ocenjuju da na političkoj sceni, u svim strankama, vlasti i opozicije postoji narcisoidnost lidera.

„Čim jedan političar oseti imalo organske podrške u narodu, on će pokušati da preuzme stranku, ili, ako ne uspe, da je napusti. To smo videli ranije i to ćemo videti i u buduće“, ocenio je politkolog Mladen Mrdalj.

„Narodna stranka, pa čak i pokret Miroslava Aleksića ostaće kratkih rukava. Pokazali su da ne mogu na demokratski način, unutar svoje partije, unutar svoje partijske skupštine, unutar svojih partijskih organa, da reše različite poglede ili sukob sujeta, ako ih imaju“, dodaje Mrdalj.

„Imamo naglašenu narcisoidnost u politici, pa i kod političkih lidera. Tradicionalno, to više nije ni ego, to je egomanija ljudi koji imaju, kako se to kolokvijalno kaže, ‚Isusov sindrom‘. Misle da su rođeni i da im po prirodi stvari pripada da budu prvi u nekoj hijerarhiji. Mislim da je to problem“,smatra Bešić.

Politička scena dobija još jednu partiju, ali šta dobijaju birači.

„Ništa. Ništa! Mi ćemo dobiti još jedan pokret, još jedu partiju, koji će adresirati probleme koji su posledica, a ne koji su uzrok“, navodi Mrdalj.

Narodna stranka se pojavila 2017. godine, ne kao nova, već preimenovana, postojeća stranka Miroslava Aleksića.

Na mestu predsednika od osnivanja je Vuk Jeremić, a okupila je nekada istaknute članove drugih partija, poput DS-a i DSS-a.

Predizborna istraživanja nisu joj davala velike šanse da samostalno pređe cenzus, a na izborima je učestvovala u opozicionim koalicijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare