Ćerka arhitekte Geneksa: Tata je planirao da živimo na pasareli

Vesti 23. jan 202317:32 73 komentara

Mina Glogovac, profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti i ćerka arhitekte Mihajla Mitrovića, koji je projektovao kulu Geneks, rekla je za N1 da je ta zgrada obeležila njeno detinstvo i odrastanje, a da je Mitrović planirao da porodica živi na pasareli koja povezuje dve zgrade.

Glogovac, koja je posle smrti oca postala nosilac autorskih prava za Geneks kulu, ispričala je u Danu uživo da se seća obilazaka gradilišta i trenutaka kada ih je otac vodio da vide radove jer je planirao da na pasareli između dve zgrade bude njihov stan u kojem će živeti.

Pročitajte još:

Ističe da je zgrada bila poznata još u vreme stare Jugoslavije, da je objavljena u velikom broju arhitektonskih enciklopedija, a da je Mihajlo Mitrović bio na naslovnoj strani kataloga muzeja Moma u Njujorku koji je 2017. godine organizovao veliku izložbu o jugoslovenskoj arhitekturi, takozvanom brutalizmu.

Gošća Novog dana kaže da je objekat sada devastiran i zreo za restauraciju i konverzaciju. Napominje da su u zgradi i murali velikog srpskog slikara Lazara Vujaklije, i koji su takođe „zreli za obnovu“.

Geneks kula je 2021. godine proglašena za spomenik kulture.

„Po svoji logici stvari tako nešto znači da se ta zgrada zaštiti i da se brine o njoj. Sve se dešava, samo se to ne dešava… Ako jednu zgradu dovedete u status spomenika kultura logično je da ćete se pozabaviti njome“, istakla je Glogovac.

Ona, kao i drugi aktivisti koji se protive prodaji Geneksa i stanari zgrade, zalaže se za to da država otkupi objekat po pravu preče kupovine, a onda ga iskoristi za studentski dom ili muzej arhitekture. Napominje da u svetu postoji veliko interesovanje za ovu zgradu, kao i njen turistički potencijal.

„Ja imam ideju jer imam od oca veliki zaostavštinu, jednu od najvećih biblioteka arhitekture. Nemamo muzej arhitekture, a voljna sam da to sve poklonim. Ima sjajan turistički potencijal, interesovanje iz sveta je veće nego naše države. Da studenti obilaze, zainteresovane arhitekte. Ljudi žele to da vide jer to nije postojalo nigde na svetu“, rekla je Glogovac.

Ističe da je zgradi odavno narušen izgled postavljanjem ogromnih bilborda, a da to ne sme da se dogodi na objektu koji je spomenik kulture.

„Kao nosilac autorskih prava imala bih prava da tražim zabranu tog oglašavanja. Ako je nešto spomenik kulture ne možete oglašavati proizvode na spomeniku kulture“, naglašava sagovornica N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare