CeSID: Dve trećine ispitanika veruje da su ruska i kineska vakcina pouzdanije

Vesti 24. avg 202114:47 22 komentara
Koronavirus, vakcina
REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da dve trećine ispitanika veruje da su ruska, odnosno kineska vakcina pouzdanije od vakcina napravljenih na Zapadu, saopštio je danas CeSID.

Pročitajte još:

Ovo pokazuje da se pozitivna percepcija kineskog uticaja u Srbiji povećala posle pandemije kovid-19, navodi CeSID.

Prema istraživanju, 77 odsto anketiranih građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju, a 33 odsto misli da je Kina najviše donirala Srbiji.

Istraživanje pokazuje da 61 odsto građana ima „proistočno raspoloženje“, osam odsto građana je „prozapadno orijentisano“, dok 31 odsto zadržava distancu i neutralnost prema ključnim međunarodnim akterima.

Iz analize proističe da mediji retko negativno ili kritički izveštavaju o Rusiji i Kini sa „devet i 10 odsto u ukupnoj slici i sa više od trećine pozitivno intoniranih tekstova“.

Zvaničnici Srbije su pominjali Kinu isključivo u neutralnom ili u pozitivnom kontekstu, a medijska prezentacija Kine je išla u pravcu njenog pozicioniranja kao globalnog lidera u borbi protiv pandemije.

Odnosi između Srbije i Kine prikazuju se kao prijateljski, dok je narativ o saradnji sa zapadnim akterima uglavnom prezentovan kao partnerski odnos.

Prema istraživanju, o EU, SAD i NATO ima manje od 20 odsto pozitivnih tekstova u ukupnoj slici.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na uzorku od 1.004 ispitanika starija od 15 godina, na teritoriji Srbije bez Kosova, u periodu od 16. do 28. aprila.

Analiza sadržaja je urađena na uzorku onlajn sadržaja 11 medija od 20. marta do 20. maja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare