CeSID: Referendum protekao u mirnom okruženju, izostala aktivna kampanja

Vesti 17. jan 202214:24 0 komentara
FoNet

Referendumski proces je protekao u mirnom okruženju, ali je izostala aktivna kampanja koja bi pomogla glasačima da donesu informisanu referendumsku odluku, navodi se u preliminarnoj oceni ustavnog referenduma koju daje CeSID na osnovu informacija mobilnih timova koji su obišli 376 glasačkih mesta u 23 lokalne samouprave.

Sadržajna kampanja je bila primetna tek u proteklih sedam do deset dana kampanje i to mahom uz učešće stručne zajednice, navodi CeSID i dodaje da se, zbog epidemiološke situacije, kampanja odvijala u medijima i na društvenim mrežama, bez javnih događaja.

Referendumski dan je bio miran, a na mestima koje je CeSID posetio, glasanje je proteklo bez krupnih incidenata, ali je bila primetna lošija organizacija glasanja na glasačkim mestima, na šta je uticala i činjenica da na značajnom broju glasačkih mesta nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, ukazuje misija.

Primećeni su problemi sa organizacijom glasačkog mesta, dostupnost, ali ne i revnosno korišćenje epidemioloških sredstava, kao i različite nepravilnosti koje su se ponavljale na različitim glasačkim mestima, poput javnog i porodičnog glasanja kao i upotreba mobilnih telefona.

Paralelna evidencija glasača je primećena na dva glasačka mesta, na jednom unutar glasačkog mesta, a na drugom ispred, ukazuje CeSID.

U saopštenju se dodaje da je RIK, dan uoči glasanja, morao da donese odluku o glasanju građana s teritorije Kosova i Metohije u Vranju, Novom Pazaru, Kuršumliji i Raški čime je uvedena potpuno drugačija praksa, pošto su prištinske vlasti zabranile organizaciju glasanja na teritoriji Kosova i Metohije uz podršku OEBS.

Činjenica da su neposredno pre glasanja izvršene promene zakonodavnog okvira, kao i da je promenjena struktura RIK, kao rezultat međustranačkog dijaloga, u suprotnosti je sa međunarodnim opredeljenjima i dobrom praksom da se krupne promene u pravnom okviru ne rade u godini glasanja, navodi CeSID.

Izvodi iz biračkih spiskova opet nisu bili dostupni na uvid javnosti shodno preporukama međunarodnih posmatrača, iako je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je nadležno za njegovo vođenje, tokom 2019-2021. godine uložilo puno napora da poboljša njegovu

tačnost.

Kao i na ranijim izborima, obaveštenja o glasanju, iako nisu uslov da bi se iskoristilo glasačko pravo, nisu uredno dostavljana što je podstaklo nepoverenje u ažurnost biračkog spiska, zaključuje se u saopštenju CeSID.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!