Češki premijer u poseti Beogradu, poručuje – Srbija spremna da bude deo Šengena

Vesti 10. feb 202119:136 komentara

Češki premijer Andrej Babiš došao je u Beograd na jedan dan. Posle razgovara sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, poručio je da je Srbija, zbog ilegalnih migracija, spremna da bude deo Šengenskog prostora, kao i da će dobiti podršku Češke na putu ka EU.

Crno na belo – u fokusu premijerskog susreta, ipak, maske. Ranije je dogovoreno da predsednika češke vlade u Beogradu prate privrednici, ali je zbog koronavirusa Babiš stigao u pratnji medicinskog tima i zato pravac Sajam.

Dok Češka čeka vakcine iz EU, Babiš poručio da on kupuje iskustvo masovne imunizacije iz Mađarske i Srbije. A premijerka, osim saveta gostima da su i sputnjik i fajzer i kineska vakcina jednako dobre, objasnila domaćoj javnosti da je zvanični Prag promoter širenja EU na Zapadni Balkan i da će nam pomoći na tom putu.

Povezane vesti:

„Mislim, ali to je nešto što treba da kaže premijer Babiš, da je i Češka nezadovoljna malo brzinom otvaranja poglavlja i time koliko brzo naše integracije idu. opet ako pitate mene da li je Srbija zaslužila da joj se prošle godine ne otvori nijedno poglavlje, apsolutno ne, mislim da to nije bila dobra odluka“, rekla je Brnabić.

Osim opšteg stava da Češka podržava pristupanje Srbije Uniji, malo je falilo da od Andreja Babiša ne čujemo za šta je Srbija u ovom trenutku zrela.

„Nekoliko puta sam ponavljao to pitanje. Zašto Evropa nema jasan plan o Šengenskom prostoru, jer to je vezano za ilegalnu migraciju. Po mom mišljenju, četiri zemlje uključujući i Srbiju, već treba da budu sastavni deo Šengena i mislim da je šengenska problematika trenutno važnija tema od učlanjenja u EU. Mi podržavamo evrointegracije Srbije, ali šengen, to mora biti jednostavnije, puno se odugovlači“, smatra Andrej Babiš.

A reči premijerke da su odnosi dve zemlje izvanredni, potvrdio je i predsednik države. Vučić je posle sastanka sa Babišem poručio da Beograd i Prag nemaju otvorenih pitanja i izrazio očekivanje da će EU nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja. Na pragu smo.

Komentari

Vaš komentar