Čestitka ili upozorenje: Šta nam poručuje Bajden uoči kosovskih izbora?

Vesti 07. feb 202119:1366 komentara

Predsednik SAD Džo Bajden čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti rekavši da SAD ostaju nepokolebljive u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje. Sve ovo dešava se nedelju dana pred izbore na Kosovu. U kakav položaj to stavlja Srbe na Kosovu i da li utiče na ishod izbora?

Nikad gori papir je onomad u Vašingtonu, prema svedočenju srpskih pregovarača, pred njih stavila Trampova administracija. A novi američki predsednik Džozef Bajeden, sada šalje čestitku.

Povezane vesti:

„Meni Bajdenova čestitka liči na čestitku koje banke za novu godinu pošalju svojim klijentima u kojima pored lepih želja i podsećaju na njihove obaveze“, kaže Veljko Samardžić iz Centra za socijalne inicijative.

„Ponašamo se često kao deca. Iznenađujemo se što smo ponovo otkrili da kad pipnemo rukom šteker može da nas udari struja. Bajden je napisao našem predsedniku ono što svi mi znamo da se od nas očekuje već desetak godina od kad su briselski pregovori počeli jer su jasno rekli da će doći do sporazuma“, kazao je pozorišni reditelj Nenad Todorović.

Sve to dešava se uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, Srpski demokratski savez, Srpska lista. To su tri politička subjekta među Srbima koja su se našla na listi kosovske centralne izborne komisije.

„Mislim da je zanimljivo biti srpski birač na Kosovu zato što su izbori učestali kako kosovski tako i srpski, zato što na njih ne izlazimo nego nas izvode, zato što su ti izbori uvek pitanje dokazivanja našeg jedinstva, a uvek je tanka granica između jedinstva i jednoumlja“, rekao je Samardžić.

Biti srpski birač znači poslušati najdominantniju političku partiju na Kosovu i to će se destiti i ovoga puta, smatra Samardžić. Toj partiji, Srpskoj listi, podršku je već dao predsednik Srbije koji kaže i da je šesnaest, sedamnaest hiljada Srba izbačeno sa biračkog spiska.

Melodramski horor – to je žanr u koji Todorović svrstava situaciju na Kosovu, a prema njegovom mišljenju Srbi se nalaze između čekića i nakovnja.

„Izbori pripadaju žanrovski kategoriji komičkog horora, gde se kreće jedna lista između 97 i 150 procenata pobede na izborima, ona predstavlja u stvari jednu ozbiljnu farsičnu parodiju izbornog procesa. To vam je kao brak između jednog čoveka i njega samog“, smatra Todorović.

Iako je odavno jasno da se glasa sa kosovskim dokumentima, u javnosti možemo videti pozive raseljenima da glasaju na pokrajinskim izborima, koji nisu organizovani juna prošle godine, kada i oni u Vojvodini, već tek kada su ih raspisale vlasti u Prištini.

Komentari

Vaš komentar