Četiri osobe iz Subotice uhapšene zbog utaje poreza i pranja novca

Vesti 25. feb 202111:31
Policija
Izvor: Ilustracija / N1

Policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila četiri osobe iz Subotice, osumnjičene za poresku utaju i pranje novca u iznosu od 130,7 miliona dinara, saopšteno je.

U saradnji sa inspektorima Poreske policije, uhapšen je vlasnik privrednog subjekta iz Subotice, zbog sumnje da je umanjio oporezivu dobit i izbegao plaćanje poreza na prihode od samostalne delatnosti u iznosu od 9,8 miliona dinara i pripadajuće doprinose za socijalno osiguranje u iznosu od skoro 3,3 miliona dinara.

Navodi se da osumnjičeni od maja 2017. do maja 2020. nije podneo u zakonom propisanom roku poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za poslovnu 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu, čime je izbegao plaćanje godišnjeg poreza na dohodak u iznosu od 13 miliona dinara.

„U istom periodu, u saizvršilaštvu sa ostalom trojicom osumnjičenih, izvršeno je krivično delo pranja novca u iznosu od 104.464.637,06 dinara, tako što su neosnovano prebačena novčana sredstva sa računa privrednog subjekta na račune fizičkih lica, koja su potom podignuta i vraćena glavno osumnjičenom licu, iako su bili svesni da ta sredstva predstavljaju imovinu koja potiče od kriminalne delatnosti i krivičnog dela poreske utaje“, saopštila je Poreska uprava.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova.

Komentari

Vaš komentar