Odigrana predstava, upaljene sveće ispred Predsedništva za srebreničke žrtve

Vesti 11. jul 202122:37 > 23:37 23 komentara
N1

Četiri stotine sveća upaljeno je ispred Predsedništva Srbije u znak sećanja na srebreničke žrtve. Takođe, u Begradu je odigrana i predstava "Srebrenica, kad mi ubijeni ustanemo.

Događaj je obezbeđivala policija, a okupio se i manji broj desničara koji su pevali nacionalističke pesme i dobacivali građanima koji su palili sveće.

N1

Osim verbalnog sukoba, incidenata nije bilo, a policijski kordon sve vreme razdvajao je aktiviste i desničare.

Povezano:

Paljenje sveća organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava jer, kako kažu, to je način da iskažu saosecanje sa žrtvama genocida ali i da se bore za drugačiju Srbiju.

Oni su raširili i transparent na kome je pisalo „Nikome se ne ponovilo“.

Ivan Đurić iz ove inicijativre rekao je da mu ne smeta što desničari kontraprotestuju, ali da je „van pameti što državna propaganda pravi polove i dva ekstrema“.

„Nigde na svetu mi nismo ekstrem, mi koji priznajemo presude domaćih i međunarodnih sudova, UN, pratimo politiku EU. Mi smo ta suština proevropskog, demokratskog društva, a oni su neonacisti. A balkon ovaj, i država, treba da se odrede – da li podržavaju ovu politiku ili politiku evropske, demokratske Srbije“, rekao je Đurić.

I predstava uz jake bezbednosne mere

U Beogradu je večeras, uz jake mere bezbednosti, održana predstava „Srebrenica, kad mi ubijeni ustanemo“ u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Za razliku od proteklih dana, kad su desničarske organizacije dolazile da protestuju zbog sličnih skupova, poput izložbe o zločinu u Srebrenici, incidenata nije bilo, niti se bilo ko od njih pojavio, a mesto održavanja obezbeđivale su jake policijske snage.

Na početku predstave poslata je poruka da postoje intelektualni inspiratori zločina u Srebrenici – „pesnici, sveštenici i akademici zločina“.

Oni i posle zločina koje su nadahnuli postaju najugledniji građani. To je elita otrovana krvlju, konstatovano je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare