Četvrta epizoda „U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“, subota u 20h

Vesti 02. feb 202216:00 > 18:21 2 komentara

Filmovi i TV serijali se uglavnom prave po knjigama. Ovo je serijal o nastanku i sudbini knjige koja je tokom vremena postala najvrednija srpska relikvija - koren srpske pismenosti. Dokumetarno igrani istorijski triler, koji pokušava da rasvetli sve čudne istorijske događaje koji su doveli do toga da Miroslavljevo jevanđelje postane zaštićeno od strane Uneska kao svetsko kulturno dobro.

U četvrtoj epizodi možete videte kako se tragalo za dokumentima o Miroslavljevom jevanđelju tokom beznađa Miloševićeve ere.

Snimanje originala uz sve dozvole Narodnog muzeja.

Sukobi sa najvišim državnim institucijama zbog novca, koji je godinama iz budžeta izdvajan za Miroslavljevo jevanđelje, a ni dinar nije stigao do originala. Podrška SANU, koji izdavanje fototipskog izdanja proglašava izdavačkom misijom. Skrivanje snimljenih slajdova od državnih institucija i tajno prenošenje slajdova u Južnoafričku Republiku. Kako to da se fototipija najvrednije srpske knjige štampala u Johanesburgu? Šverc gotove knjige u Srbiju nakon dve godine egzila. Zaplena makete na aerodromu i prvi pozivi na informativne razgovore u policiji. Pretnje priređivačima sa najvišeg državnog vrha da će biti proterani iz Srbije ukoliko završe poduhvat.

Ovaj nagrađivani film režirao je Boško Savković, koji je i koscenarista zajedno sa Veljko Topalovićem.

Narator filma je Predrag Miki Manojković, dok je muziku komponovao Zoran Kiki Lesendrić. Direktor fotografije je Vuk Dapčević.

„U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“ u subotu u 20 časova na TV N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare