CIK Kosova menja odbornike u Severnoj Mitrovici, samo jedan iz srpske zajednice

Vesti 30. nov 202222:33 0 komentara
N1

Cenralna izborna komisija Kosova je na današnjoj sednici ograničila troškove izborne kampanje za političke subjekte koji učestvuju na vanrednim izborima za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić. Na istoj sednici je odobren zahtev za zamenu odbornika SO Severna Mitrovica koji su prethodno podneli ostavke, objavio je Kossev pozivajući se na Kohu.

Pročitajte još:

CIK je na sastanku usvojila zahteve za zamenu odbornika Skupštine Opštine u Severnoj Mitrovici, odnosno postavljanje drugih odbornika na mestima onih koji su početkom meseca podneli ostavke.

Klan Kosova u međuvremenu je objavio i listu 14 odbornika koji su tada podneli ostavke i novih 14 koji će navodno doći na njihova mesta, prenosi Kossev.

Među novim odbornicima, samo je jedasn član srpske zajednice i to iz GI „Srpski opstanak“, dok su ostalih 13 iz GI „Mitrovica“.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su za 25. decembar, nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine.

Kao razlog raspuštanja naveli su njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a pošto su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa. Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Takođe, za 18. decembar zakazani su i vanredni lokalni izbori za gradonačelnike i to za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Samo dve stranke imaju kanditate za gradonačelnike sve četirir opštine na Severu, a to su PDK i Samoopredeljenje. Među overenim kandidatima našla su se samo tri iz srpske zajednice, ali ne i oni iz Srpske liste.

Na izborima za gradonačelnika opštine Leposavić učestvovaće Aleksandar Jablanović, predsednik Partije Kosovskih Srba, za gradonačelnika Zvečana kandidovana je Slađana Pantović kao nezavisna kandidatkinja. Ispred GI Srpski Opstanak, na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice učestvovaće Aleksandar Arsenijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!