CIK na osnovu 99 odsto obrađenih glasova: Samoopredeljenje pobeđuje na izborima

Vesti 15. feb 202107:07 > 15:19 6 komentara
Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu izvesno je da je pobedio Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 47, 88 odsto glasova na osnovu više od 99 odsto obrađenih glasova i biračkih mesta.

Rezultate iz časa u čas pratite na OVOM linku.

Kako je navela CIK oko 15h, sledi Demokratska partija Kosova sa 17,36 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,08 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,4 odsto, Srpska lista 5, 56 odsto i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) sa 2,59 odsto osvojenih glasova.

povezane vesti

Izborna mesta zatvorena su u 19 časova, a kako je objavila CIK, izlaznost je bila 45,56 odsto.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

„Izbori su održani u posebnim okolnostima zbog pandemije, zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda, to jest snagu Srpske liste. Mi smo slogom osujetili te njihove namere“, ocenio je Rakić.

Kandidat za kosovskog premijera iz Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su rezultati nedeljnih izbora na Kosovu bili „referendum o pravdi“ a da će dijalog sa Srbijom „biti peti ili šesti prioritet“ nove Vlade.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa podneo je danas ostavku zbog loših rezultata njegove partije na izborima.

„Na sastanku koji sam sazvao nakon do sada prebrojanih rezultata glasanja, lično mislim da je rezultat veoma loš, uopšte ga nismo očekivali, kako zbog sastanaka koje smo imali na terenu, tako i zbog rada gospodina Hotija“, rekao je Mustafa, prenosi Gazeta Express.

Građani su birali 120 poslanika osmog saziva Skupštine. Za izbore je bilo prijavljeno 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa. Za izbore su se biile prijavile tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista, Srpski demokratski Savez i Građanska inicijativa za slobodu pravdu i opstanak (GI SPO). Glasačka mesta su zatvorena u 19 sati. Portparol CIK-a saopštio je da je proces pratilo oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača. Glasalo se samo sa kosovskom ličnom kartom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare