Prema dosadašnjim podacima CIK Kosova, Samoopredeljenje pobeđuje na izborima

Vesti 14. feb 202123:07 > 15. feb 2021 01:16 9 komentara
Kosovo izbori
ARMEND NIMANI / AFP

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu izvesno je da je pobedio Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 47,66 odsto glasova na osnovu gotovo 92 odsto obrađenih glasova.

Rezultate iz časa u čas pratite na OVOM linku.

Kako je navela CIK oko 1h, sledi Demokratska partija Kosova sa 17,71 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,39 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,52 odsto, Srpska lista 5, odsto i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) sa 2,67 odsto osvojenih glasova.

Izborna mesta zatvorena su u 19 časova, a kako je objavila CIK, izlaznost je bila 47 odsto, prenosi Kossev.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

„Izbori su održani u posebnim okolnostima zbog pandemije, zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda, to jest snagu Srpske liste. Mi smo slogom osujetili te njihove namere“, ocenio je Rakić.

Građani su birali 120 poslanika osmog saziva Skupštine. Za izbore je bilo prijavljeno 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa. Za izbore su se prijavile tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista, Srpski demokratski Savez i Građanska inicijativa za slobodu pravdu i opstanak (GI SPO). Glasačka mesta su zatvorena u 19 sati. Portparol CIK-a saopštio je da je proces pratilo oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača. Glasalo se samo sa kosovskom ličnom kartom.

Kako je protekao izborni dan, pogledajte u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare