Čime je Grenel zaslužio odlikovanje? Jedni kažu – predsednik „nagrađuje drugare“

Vesti 15. feb 202319:19 25 komentara

Obeležava se Dan državnosti Republike Srbije, u slavu kada je 1804. godine na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i dana kada je 1835. Srbija dobila liberalan i moderan Ustav, koji istina nije potrajao. Političke poruke predsednika Republike na današnji dan bile su u znaku sporazuma o Kosovu koji je Srbiji ponuđen, mada zvanično sporazum nije pomenut u besedi predsednika. Aleksandar Vučić je rekao da je država ugrožena i da se ne sme prepustiti avanturizmu.

Sretenjskom akademijom jutros je počelo obeležavanje Dana državnosti. Predsednik je posetio Kragujevac i odneo ne baš prazničnu poruku. Upozorava da je država ugrožena, te da Srbija nema pravo da se igra.

Posle sat i po već se vratio u Begrad, sličnog raspoloženja. Besedi – Karađorđe je 1804. krenuo u avanturu stvaranja države, njegovi naslednici morali su da se uozbilje.

„Tako od Miloša, pa na ovamo, nikada nismo dozvolili avanturistima da nam državu ukinu i unište. Stvaranje države može da bude avantura, avantura kada državu imate, više ne sme da postoji“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI:

Nakon upozoravajućih reči, predsednik je podelio odlikovanja posthumno za potpukovnika Dejana Stanojevića, legendu srpskog fudbala Sinišu Mihajlovića i kompozitora Kornelija Kovača.

Među laueratima i ministar za rad Azerbejdžana Sahil Babajev, modna kreatorka Verica Rakočević, kao i glumac Lazar Ristovski, kako kaže za sebe – „Karađorđev filmski unuk“.

„Mi današnji dobitnici ovih visokih priznanja smo se potrudili da ostavimo nekakav trag u tom vremenu, ja se nadam svetao trag. Mi smo odabrali da učestvujemo u životu, a ne da sedimo sa strane, da gledamo i da kibicujemo“, rekao je Ristovski.

Ukazom predsednika Orden srpske zastave prvog reda za razvijanje i učvršćivanje prijateljskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama poneo je i bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. Sama najava da će biti odlikovan pokrenula je pitanje po kom kriterijumu se priznanja dodeljuju? Jedni kažu – predsednik nagrađuje „svoje drugare“, drugi napominju da Grenel ništa ne radi besplatno i da je poprilično plaćen od strane Srbije za lobiranje, što je on demantovao.

Kao i sve ostalo u zemlji i ordenje se dodeljuje iz političkog marketinga, smatra direktor Centra za parktičnu politiku Dragan Popović, koji podseća da je Grenel bio blizak saradnik nekadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

„On predstavlja politiku koja je populistička, koja je u velikoj meri bila kontroverzna u demokratskom delu sveta, ali je ovde dočekana sa radošću. Predsednik šalje poruku šta je njegova vizija političkih odnosa, dakle, to nije demokratija, to nisu vrednosti na kojima se temelji većina država Evrope“, smatra Popović.

Dodaje Popović – nema tu mnogo promišljanja da li je neko dao nekakav doprinos. Godinama se ordenje deli po principu ko je zaslužan za opastanak vlasti, to jest, ko ju je podržao.

Vučić je dodelio ukupno 71 odlikovanje, za 169 zaslužnih pojedinaca i institucija.

Komentari (25)

Vidi sve komentare