CINS: Beogradski sekretar Nikola Kovačević saslušan o slici Paje Jovanovića

Vesti 18. apr 202211:58 0 komentara
Uprava carina

U martu, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli vrednu sliku „Stražar“ Paje Jovanovića i podneli prekršajnu prijavu, beogradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kovačević je pred sudom negirao da je hteo da sakrije sliku od carinika i objasnio da je želeo upravo suprotno – da prijavi kulturno dobro.

POVEZANE VESTI:

On je rekao da je to uradio zato što je želeo da „Stražar“ ostane u zemlji.

Sudiji je ispričao i da se po sletanju prvo uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, prolazu kuda po pravilu idu putnici koji imaju šta da prijave, ali tamo nije bilo nikoga od carinskih službenika.

On je dodao da je sačekao par minuta da se neko pojavi i video carinike kako stoje na zelenom kontrolnom prolazu.

„Gledao sam u njihovom pravcu, mislio sam da će neko od njih da dođe. Međutim, kako se to nije desilo, ja sam krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu“, naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, cariniku je rekao da ima sliku – kulturno dobro koje vraća u zemlju.

Carinik mu je odgovorio da sliku stavi na skener, što je Kovačević, tvrdi, uradio.

„Službenik me je pitao ’je l’ ulje na platnu’ i ja sam rekao da jeste i tada mi je carinski službenik rekao da sam u carinskom prekršaju. Ja sam ga pitao zašto, a on mi je odgovorio ’zato što si prešao liniju’. Ja sam burno odreagovao jer sam se osetio prevarenim“, prepričao je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je u toku razgovora sa carinikom tvrdio da se na kulturna dobra ne plaća carina i pokazao mu dokumentaciju o slici.

Nikola Kovačević je sudu dostavio i kopije mejlova u kojima se vidi da je trgovao bitkoinima.

Prema njima, on je u septembru 2020. kupio bitkoine za 6,2 miliona dinara, a u februaru 2021. prodao sličnu količinu te kriptovalute i zaradio skoro 24 miliona dinara, odnosno oko 203.000 evra.

Ni Kovačević, ni njegov advokat nisu hteli novinarki CINS-a da objasne zbog čega su dostavili dokaze o trgovini bitkoinima.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović kaže da je trenutno nezahvalno govoriti o dokazima s obzirom da je postupak u toku i da sudija sam procenjuje šta će uzeti kao dokaz i na tome zasnovati odluku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!