CINS: Higijena u brojnim osnovnim školama – poljski toaleti, bez sapuna i papira

Vesti 18. jan 202111:45 > 12:57 25 komentara
Ilustracija N1

Toaleti ili lavaboi za pranje ruku ne postoje ili ne rade u najmanje 87 osnovnih škola u Srbiji a taj broj raste, pokazalo je objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako navodi CINS, reč je o najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje.

„U velikoj anketi CINS-a proveravali smo da li u osnovnim školama ima sapuna i ubrusa pa je skoro trećina učenika i roditelja odgovorilo da nema ili ih nema dovoljno. Tamo gde je higijena u toaletima loša postoji rizik od prenošenja infekcija, smatraju lekari, a ako deca nemaju ili izbegavaju toalet mogu se javiti i psihološki problemi“, navodi CINS.

Povezane vesti

Prema podacima 27 zavoda čije podatke je CINS analizirao, 2016. godine sanitarije, tj. toalete, lavaboe i druge uređaje za pranje ruku nije imalo ili nisu radili u 6,41% nadziranih škola, a u 2019. godini 8,83%.

To znači da, prema poslednjim podacima, najmanje 87 škola i isturenih odeljenja nema toalete ili lavaboe za pranje ruku. Ovaj broj može biti i veći, jer se tokom godišnje kontrole ne obiđu sve, već samo oko trećine škola, piše CINS.

Najviše škola sa lošom higijenom nalazi se u Zlatiborskom okrugu, tj. u blizini Užica i Prijepolja. Razlog za to uglavnom je neispravnost vode za piće, objašnjava doktorka Olivera Janjić iz užičkog Zavoda. U okolini Šapca poljske toalete ima najmanje 21 školski objekat.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su za CINS objasnili da je održavanje školskih objekata u nadležnosti lokalnih samouprava, ali i da se ministarstvo trenutno umešalo zbog epidemije koronavirusa, zbog čega su delili sredstva i opremu za higijenu u školama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare