CINS: Još tri miliona evra od države za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem

Vesti 02. mar 202211:18 1 komentar
N1 (ilustracija)

Malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Međuvršju, Ovčar Banji i Radaljskoj Banji, malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, država je za proizvedenu struju prošle godine isplatila ukupno oko 3,8 miliona evra.

Pročitajte još

Druge po zaradi su firme čije se vlasništvo povezuje sa Nikolom Petrovićem, piše CINS. Kako su naveli, one su od države za struju u 2021. dobile 3,1 milion evra.

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. Sa druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1 isplaćeno je najmanje oko 23.000 evra.

CINS prenosi da se u vezu sa Petrovićem dovodi deset elektrana.

Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava – Tegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na reci Vlasini, a u blizini, na njenim pritokama, Livađe i Jabukovik. Podno Kopaonika na reci Jošanici, smeštena je još jedna – Županj.

Pored njih, navodi se u tekstu, prošle godine je struju proizvodila i prodala državi još jedna hidroelektrana čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem. Reč je o MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Inače, tokom prošle godine država je za električnu energiju proizvedenu u mini hidroelektranama dala 31,4 miliona evra, pokazuje izveštaj EPS. To je skoro deset miliona više nego 2020. godine.

Kako je ranije za CINS izjavio jedan od investitora, za vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom koronavirusa njima nije isplaćivana puna cena, jer je nastupila viša sila po ugovoru sa EPS.

Pored malih hidroelektrana u vlasništvu EPS i onih u vlasništvu povezanim sa Nikolom Petrovićem, značajan novac je isplaćen i mini hidroelektrani Lanište. Smeštena na Rupskoj reci na teritoriji Vlasotinca, njoj je za prošlu godinu isplaćeno oko milion evra.

Kako navode iz CINS, vlasnik ove elektrane Branislav Pešić poseduje i MHE Porečje, koja je prošle godine prihodovala blizu 600.000 evra.

Pored Pešićevih, približnu sumu od 1,6 miliona evra zaradilo je i pet mini hidroelektrana u kojima se kao vlasnik pojavljuje kompanija Credo iz Vranja. Ta firma u vlasništvu je Gorana Savića i Dragana Stojmenovića.

Tokom prošle godine, električnu energiju proizvodilo je i deset novih MHE. One su ukupno zaradile nešto više od 1,3 miliona evra.

Podsetimo, u Srbiji firme koje se bave proizvodnjom struje iz MHE imaju status povlašćenih proizvođača, zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će do 2020. godine 27 odsto struje proizvoditi iz obnovljivih izvora. To znači da država električnu energiju proizvedenu radom MHE otkupljuje po višim cenama, ne bi li podstakla investitore da ulažu u taj posao.

Stručnjaci, poput bivšeg dekana beogradskog Šumarskog fakulteta Ratka Ristića, pak smatraju da one proizvode malo struje nasuprot ekološkoj šteti koju uzrokuju.

U mestima na čijim rekama se već nalaze ili se grade MHE, građani godinama protestuju zbog štete koju trpi okolina – presušivanje reka, uništavanje vegetacije, ugrožavanje opstanka vodozemaca i slično.

Od obnovljivih izvora energije, poput vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biomasu i drugih, prošle godine otkupljeno je ukupno oko 1,8 milijardi kWh (kilovat čas) struje, za šta je država platila 193,4 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare