CINS: Ministarstvo krši zakon skrivanjem informacija o hitnoj nabavci saniteta

Vesti 26. apr 202121:12 1 komentar
Hitna pomoć, vozilo hitne pomoći, ambulantna kola, ambulanta
BETA/Dragan Gojić

Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine od distributera Fijatovih vozila Nikom auta po hitnom postupku kupilo deset sanitetskih vozila za „kovid bolnice“ u Batajnici i Kruševcu. Uprkos zakonskoj obavezi, Ministarstvo nije objavilo za koliko novca je kupilo vozila i koja firma je dobila posao, navodi CINS. Stručnjaci ocenjuju da nije bilo razloga za hitan postupak i da bi Ministarstvo trebalo da snosi odgovornost zbog kršenja zakona.

Hitnost i netransparentnost – dva termina koja se često povezuju sa poslovima koje država sklapa tokom pandemije virusa korona. Upravo takav je bio slučaj i sa odlukom Ministarstva zdravlja da u novembru prošle godine nabavi deset sanitetskih vozila za potrebe „kovid bolnica“ u Batajnici i Kruševcu.

Iako su, prema Zakonu o javnim nabavkama, ime firme koja je dobila posao, kriterijumi na osnovu kojih je odabrana i po kojoj ceni, morali da budu dostupni na Portalu javnih nabavki u roku od tri dana od dana odluke, ova državna institucija to do danas nije učinila, navodi CINS.

Iz Ministarstva nisu hteli da ovim istraživačkim novinarima pošalju te podatke, a pored njih ni Kancelarija za javne nabavke (koja upravlja Portalom) nije odgovorila zašto nije objavila te informacije. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je posao procenjen na 40 miliona dinara bez PDV-a (48 sa PDV-om) poveren distributeru fijatovih vozila, firmi Nikom auto iz Kragujevca.

Marina Mijatović iz nevladine organizacije Pravni skener, specijalizovane za nadzor javnih nabavki u zdravstvu, kaže da Ministarstvo zdravlja nije postupilo prema Zakonu:

„Ne samo da nije objavljena Odluka o dodeli ugovora, već ne postoje ni podaci o tehničkim specifikacijama. Ako nema većine dokumentacije, ne možemo ni govoriti o javnosti nabavke. Takođe, možemo smatrati da javna nabavka nije ni okončana“, navodi Mijatović.

Advokat Nebojša Bogdanović dodaje da bi zbog toga Ministarstvo trebalo da bude kažnjeno sa 100.000 do milion dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 30.000 do 80.000 dinara. „Ono što je čudno u ovom postupku je to što zbog hitnosti sprovodite pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva u novembru 2020. godine ali do dana današnjeg ne znamo da li je ugovor zaključen, sa kim je zaključen i kolika je bila cena sanitetskih vozila ili se možda od nabavke odustalo, što je takođe neobično“, kaže Bogdanović.

Ipak, nabavka jeste okončana i saniteti su stigli – bar na jednu destinaciju.

Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, pod čijom ingerencijom je „kovid bolnica“ u Kruševcu, kaže da su u ovaj zdravstveni centar stigla dva saniteta. „Oba su registrovana i oba su u funkciji… Bila su na otvaranju tu. Ako pogledate slike sa otvaranja videćete da su dva fijat saniteta bila parkirana. Tada je na njima pisalo Klinički centar Srbije, sada je to prelepljeno i piše ’UKC Niš’“, navodi Perišić.

Preostalih osam bi trebalo da su u Batajnici, međutim za to potvrdu CINS nije dobio ni od direktorke ove zdravstvene ustanove, Tatjane Adžić Vukićević, ni od Ministarstva.

CINS je pokušao i da proveri da li je nabavka sanitetskih vozila koštala predviđenih 40 miliona dinara.

Menadžer prodaje fijatovih komercijalnih vozila u Nikom autu Vladimir Novaković rekao je da su po vozila naplaćivali oko 3,9 miliona dinara bez PDV-a. „Išla su vozila sa jačim motorom, bolje opremljena, a dali smo po ceni koja je tržišna. Tako da je sa naše strane jako korektno odrađen posao“, tvrdi on. Dodaje da su saniteti isporučeni Ministarstvu u decembru, pred Novu godinu.

Tu spada i ugrađivanje opreme za sanitetsko vozilo, što je, između ostalog, podrazumevalo izmenu enterijera, podova, klimu, svetlosnu i zvučnu signalizaciju koju je kao podizvođač radio Markonis iz Niša. Komercijalista u toj firmi Mladen Kosović kaže da je Markonis za posao dobio oko 10.000 evra po vozilu.

Posao između Nikom auta i Ministarstva sklopljen je na osnovu pregovaračkog postupka, bez objavljivanja javnog poziva, odnosno kroz „zatvorenu“ nabavku kakvim se pribegava u slučaju velike hitnosti, poput onih nakon elementarnih nepogoda, navodi CINS.

„To je stara praksa, da se pod hitno podvede ono što nije hitno da bi se kroz proceduru koja je manje transparentna posao dao željenom, očekivanom pobedniku. Ovo apsolutno liči na to“, tvrdi predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i stručnjak u oblasti javnih nabavki Dragan Dobrašinović.

Da je hitnost bila neopravdana slaže se i Marina Mijatović iz Pravnog skenera. Kako kaže, dostupna dokumentacija pokazuje da je trebalo sprovesti transparentniji postupak: „Ministarstvo se poziva na hitnost zbog roka koji je predviđen za izgradnju ‘kovid bolnica’. Međutim, ova argumentacija nije dovoljna jer je obaveštenje o dodeli ugovora za izgradnju bolnice u Batajnici objavljeno 19. avgusta 2020. godine što znači da je javna nabavka za vozila mogla odmah biti pokrenuta. Pored toga u obaveštenju Ministarstva zdravlja se (već tad) navodi da je okončanje izgradnje bolnice predviđeno do 1. decembra 2020. godine“.

Dobrašinović pojašnjava da je retka opravdanost ovakvih postupaka. Dodaje da se nabavka saniteta na ovakav način potpuno uklapa u nešto što je trend poslednjih godinu dana, da se nabavke u vezi sa zdravstvenim sektorom obavljaju na netransparentan način.

Tako za ovu nabavku javnosti nisu dostupni podaci šta se na njoj traži, odnosno izostao je dokument iz kog se vide neophodne karakteristike vozila i garancije da firme mogu da izvrše posao, a na tenderu su mogle da učestvuju samo firme kojima je Ministarstvo uputilo poziv, bez obrazlaganja zbog čega su baš te firme odabrane, navodi CINS.

Za učešće u nabavci pozvani su Nikom auto iz Kragujevca, MIT iz Novog Sada, Auto-kuća Kompresor iz Beograda, inače u većinskom vlasništvu narodnog poslanika Mladena Grujića, kao i firma Auto Mirkos iz Požarevca, navodi CINS. Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.