CINS: U vlasništvu SNS-a nekretnine u vrednosti od 224 miliona dinara

Vesti 19. okt 202110:13 > 19:5448 komentara

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima Srpska napredna stranka (SNS) ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda, piše CINS.

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

CINS piše da je SNS navedeni vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Iako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predavač je bila novinarka TV Pink i bivša supruga predsednika Aleksandra Vučića, Ksenija Vučić, piše CINS i dodaje da je kroz prostorije na Paliću prodefilovao i niz državnih i stranačkih funkcionera – od ministra finansija Siniše Malog, preko v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića, do predsednika Srbije i naprednjaka Vučića.

CINS je ranije pisao o prostorijama na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke.

Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra. SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Međutim, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara. U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink.

DRI je kupovinu navela u revizorskom izveštaju za 2019. godinu, ali je odbila da CINS-u dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su rekli, reč je o poslovnoj tajni.

CINS otkriva da je na istoj adresi SNS postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.

SNS ima još jednu nekretninu kod granice, ovog puta srpsko-rumunske.U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra, piše CINS. Prema podacima sa katastra nepokretnosti, objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta.

CINS je ranije pisao i da je SNS u februaru 2016. postao vlasnik i lokala u Kruševcu.

Ceo tekst pročitajte na portalu CINS-a.

Komentari

Vaš komentar