CINS: Promenjen sudija u slučaju gradskog sekretara i slike Paje Jovanovića

Vesti 13. jan 202210:46 komentara
Uprava carina

Sudija Prekršajnog suda Đuro Pavlica koji je vodio postupak protiv gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove u Beogradu Nikole Kovačevića, kod koga je na aerodromu Nikola Tesla pronađena neprijavljena slika velike vrednosti, izuzet je iz slučaja nakon što je više puta ukazao da se Kovačević ne pojavljuje na sudu, preneo je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

CINS piše da se Kovačević u sudu nije pojavljivao tri meseca, a policija je bez uspeha više puta dolazila na njegovu adresu kako bi ga dovela na saslušanje.

POVEZANE VESTI:

Zato je Pavlica odlučio da, kako navodi CINS, u novembru 2021, policiji izda naredbu za raspisivanje potrage za Kovačevićem jer „postoje okolnosti koje ukazuju da okrivljeni očigledno izbegava dovođenje“.

Početkom decembra, sudija je kontaktirao i advokata gradskog funkcionera, kojeg je upozorio da Kovačević ima rok od osam dana da se izjasni, bilo dolaskom u sud ili pismeno.

CINS navodi da je Pavlicu idućeg dana u sudu dočekao zahtev za izuzeće iz tog postupka zbog četiri meseca stare izjave date medijima, kada je komentarisao upravo taj slučaj, a zahtev je predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović ubrzo i prihvatila.

Kod Kovačevića su u julu prošle godine carinici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu pronašli neprijavljene sliku Paje Jovanovića plaćenu 140.000 evra, kao i više od 15.000 evra u gotovini. Zbog mogućeg carinskog prekršaja protiv njega se vodi postupak u Prekršajnom sudu.