CINS: Vozila javnih institucija na SNS mitingu za Agenciju nisu problem

Vesti 15. nov 202315:01 13 komentara
N1

Nakon što je CINS pisao da su pristalice SNS-a na miting „Srbija nade“ dolazile vozilima javnih institucija, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da tu nema kršenja zakona. Ipak, neke slučajeve na koje su iz CINS-a ukazali - nisu ni proveravali.

Na mitingu Srpske napredne stranke (SNS) „Srbija nade“ u maju ove godine, novinarke CINS-a su fotografisale više vozila u vlasništvu javnih institucija – opština, gradova, javnih preduzeća i vrtića.

Stručnjaci koji prate rad političkih stranaka ranije su za CINS kazali da ovaj slučaj treba da se ispita jer nije poznato po kom osnovu su vozila javnih institucija bila na mitingu.

Zbog toga je CINS nakon objavljenog teksta, poslao pitanja Agenciji za sprečavanje korupcije zajedno sa tekstom i fotografijama.

Sada, pet meseci kasnije, Agencija tvrdi da nema povrede zakona na osnovu informacija i dokumentacije koje su im poslali iz institucija:

„Postoje dokazi, kao i osnov, koji ukazuju da predmetna vozila nisu korišćena od strane javnih institucija za prevoz lica na navedeni skup“.

Podsetimo, jedan od tih vozila je i minubus javnog preduzeća Komunalac Opštine Dimitrovgrad. Predsednik ove Opštine Vladica Dimitrov potvrdio je ranije za CINS da je to vozilo iznajmljeno u komercijalne svrhe i da je bilo na mitingu.

Pošto u odgovoru Agencije nema više detalja iz kojih bi se moglo saznati kako su odlučili da nema zloupotreba, CINS je ovoj instituciji zatražio uvid u ovu dokumentaciju. Odgovor još uvek čekaju.

Ipak, Agencija nije proveravala sve slučajeve mogućih zloupotreba na koje su ukazali.

Tako nisu ispitali slučaj minibusa vrtića Leptirići iz Ražnja, čija je direktorka u maju za CINS rekla da su ona i ostali iz vrtića tim vozilom došli na stranački skup. Nije ispitan ni slučaj minibusa iz Bora za koji je gradonačelnik ovog grada rekao da je prevozio porodicu i prijatelje njihove sugrađanke koja se takmičila na muzičkom festivalu. Ta sugrađanka je, sa druge strane, ovo demantovala u izjavi za CINS. Na kraju, nije ispitan ni slučaj minibusa iz Kruševca čije su oznake bile prelepljene belom trakom, a koji se na Portalu javnih nabavki, na dokumentu iz septembra 2022, navodi kao vlasništvo Grada.

Kako su iz Agencije rekli u obzir su uzimali samo fotografije „za koje se moglo pretpostaviti da su nastale u Beogradu, a na kojima su bile jasno vidljive oznake opština i javnih institucija“.

Tek nakon našeg dodatnog pitanja, rekli su da će slučaj iz Ražnja proveriti naknadno.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za CINS da je objašnjenje Agencije zbog čega nije ispitivala sve slučajeve vrlo neobično.

Prema njegovim rečima, to što se na fotografiji ne vidi okolina vozila nije od presudnog značaja za odluku o tome da li treba ispitivati moguću povredu zakona:

„Naime, bilo da se sasvim jasno vidi da je fotografija snimljena u Beogradu ili ne, Agencija svoju odluku ne bi mogla da donese samo na osnovu fotografije već bi trebalo da prikupi dodatne informacije od institucije čije vozilo je korišćeno za prevoz na miting“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare