Čipovi sa Miljakovca u vojnoj industriji Rusije: Kako se firma iz Srbije našla pod sankcijama SAD

Vesti 26. feb 202420:10 31 komentara

Na novoj američkoj listi sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu našlo se skoro 300 firmi i pojedinaca, među kojima su četiri srpske kompanije i biznismeni Marko Svorcan i Dragan Dragaš, koji vode dve od ove četiri firme.

Iz jednog stana na šestom spratu zgrade u beogradskom naselju Miljakovac, u Rusiju je otišla roba vredna više desetina miliona dolara. To je otkrila Američka kancelarija za kontrolu strane imovine, pa sankcionisala beogradsku firmu „Komnivex“ .

Sumnja se da je komponente poput čipova slala ruskim kompanijama, da bi oni potom završavali u vojnoj industrij i na ukrajinskom ratištu, piše „Glas Amerike“.

Na listi sankcija SAD-a zbog istog razloga našla su se još tri srpska preduzeća – „Soha info“ iz Novih Banovaca, novobeogradski „Goodforwarding“ i „TR Industries“ sa Zvezdare.

„Naša međunarodna koalicija šalje jasnu poruku potencijalnim kompanijama koje izbegavaju ili zaobilaze sankcije. Takve akcije će i dalje imati posledice“, navodi Američka kancelarija za kontrolu strane imovine.

Te posledice mogle bi da se preliju sa privatnih firmi na državu, bar kada je reč o tome kako na to mogu da gledaju zapadni partneri.

Poredi novinar nedeljnika „Radar“ Vuk Cvijić situaciju sa trgovinom naoružanja, koju je „ispod žita“, vodio Slobodan Tešić.

„Ovo je na žalost još jedan primer da se žrtvuju reputacija i diplomatski ugled Srbije koji je srozan na najniži nivo i da su oni podređeni privatnim interesima ljudima bliskim vlasti i samoj vlasti“, kaže Cvijić.

U Centru za međunarodne i bezbednosne poslove konstatuju – veliki broj političara sa Zapada već koristi tezu da je Srbija saradnik Rusije. Ovakve situacije joj ne pomažu.

„Za određeni broj država unutar Evropske unije, to jest država članica, to ostavlja veliki reputacioni problem za Srbiju. Spoljna politika se u ovom momentu u Evropskoj uniji utvrđuje konsenzusom i to je osnovno pitanje – kako će se Srbija ponašati jednog dana kada bude država članica Evropske unije“, rekao je Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Ključno je zato za nas u ovom momentu da li će i Unija da sankcioniše spomenute firme, objašnjava Novaković i podseća da je izaslaniku EU za sankcije početkom prošle godine u Beogradu rečeno da će Srbija više da povede računa o kompanijama koje se sankcija ne pridržavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare