Čitalac N1: Policajac me je izbacio sa polaganja, uz reči „obrij bradu, pa dođi“

Vesti 23. mar 202108:24 > 24. mar 2021 19:06 komentara
Nikola Marković
Nikola Marković

Došao sam u auto-školu na teorijski ispit za A kategoriju, a kada sam policajcu dao na uvid svoje isprave rekao mi je da ne mogu da polažem. Na moje pitanje zašto, odgovorio je da ne može da me identifikuje zbog brade. Pitao sam ga da li se možda šali, a on mi je na to odbrusio da se udaljim iz učionice, ispričao je za portal N1 Nikola Marković (24), kojem je 8. marta bilo uskraćeno polaganje ispita u jednoj beogradskoj auto-školi.

Sagovornik portala N1 objašnjava da je problem nastao zbog toga što je njegova fotografija na svim ličnim ispravama stara pet godina, a u međuvremenu je pustio bradu, koju nosi već skoro dve godine. Kako kaže, niko mu u te dve godine nije rekao da zbog brade treba da menja fotografiju na ličnim ispravama.

Preko granice može, a za ispit mora da se brije

“Tu je bio i direktor auto-škole, koji mi je takođe rekao da ću moći da polažem tek kad se obrijem. Odgovorio sam im da ne želim da se obrijem jer i sa bradom najnormalnije prelazim granicu, a problem sa identifikacijom nisam imao ni kada sam bio legitimisan prilikom rutinske kontrole u saobraćaju“, kaže Nikola, dodajući da je policijac odbio da se predstavi, a uz to je, kako tvrdi ovaj čitalac portala N1, kršio epidemiološke mere jer na polaganju nije nosio zaštitnu masku.

Prema rečima našeg sagovornika, pre nekoliko nedelja izdata mu je i vozačka dozvola sa novom kategorijom i tom prilikom, kako kaže, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu zahtevali da se ponovo fotografiše zbog brade, već su iskoristili njegovu staru fotografiju.

Auto-škola: Neka se žali MUP-u, to nema veze s nama

Navode čitaoca portala N1 pokušali smo da proverimo i u auto-školi, gde nisu bili preterano raspoloženi za razgovor o konkretnom slučaju.

“Treba MUP-u da se žali, oni su ga izbacili, ne znam zašto se žali vama i nama. Postoji pravilo da vaš lični opis mora da bude isti kao na ličnoj karti. On je imao dužu bradu nego na fotografiji u ličnoj karti, pa ga je policajac udaljio sa polaganja. To nema nikakve veze s nama“, rekli su nam u auto-školi, negirajući da su imali bilo kakvu obavezu da polaznika obuke upozore da neće moći da polaže ispit zato što je promenio lični opis.

“Zaista ne vidim razlog zbog kojeg ne mogu da polažem taj ispit, pa sam pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova. U telefonskom razgovoru su mi rekli da postoji zakon koji to reguliše i da moram da promenim fotografiju na ličnim ispravama ukoliko hoću da nosim bradu ili dužu kosu. Dodali su i da su u auto-školi bili u obavezi da me pre polaganja upozore da neću moći da polažem ukoliko se ne obrijem, što oni nisu učinili. Kada sam prijavljivao ispit, u auto-školi su mi tražili na uvid lične isprave i tada mi ništa nisu rekli“, naglašava Nikola, koji planira da ponovo izađe na teorijski ispit u istoj auto-školi.

MUP Srbije bez odgovora na pitanja portala N1

Na naše pitanje da li će na sledeće polaganje doći obrijan, Nikola nije imao konkretan odgovor.

“Ne znam, iskreno. Pokušao bih još jednom ovako, ali će me sigurno ponovo udaljiti“, zaključuje naš sagovornik.

Komentar na odluku policajca da učenika auto-škole udalji sa polaganja zatražili smo i od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kojem smo se obratili molbom da dobijemo odgovor na pitanje da li službenici MUP Srbije imaju diskreciono pravo da odlučuju da li je i u kojoj meri došlo do promene ličnog opisa lica koje legimitišu.

Čitaoci portala N1 ipak će ostati uskraćeni za odgovor MUP Srbije, koji se nije oglasio do momenta objavljivanja ovog teksta.