Lalić: Tvrdnje da smo palili baklje i nekom tamo skandirali „lopove“ su glupost

Vesti 01. dec 202216:5110 komentara

Okrivljeni-svedok Srđan Lalić izjavio je, u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, da nije tačno i da su "gluposti" tvrdnje okrivljenog Miloša Budimira da je grupa, za vreme vanrednog stanja tokom korone, kada nije smelo da se izlazi napolje, bila angažovana da pali baklje i "nekom tamo" skandira da je lopov. Budimir je tvrdio da ih je tada dovozila i odvozila policija.

Lalić je, u nastavku svedočenja, na pitanje kolika su mesečna primanja celokupne organizovane kriminalne grupe, odgovorio da su tokom 2019. bila „baš jako slaba i da tek od polovine 2020. grupa značajnije zarađuje, ali da su prihodi sve vreme progresivno rasli.

POVEZANE VESTI

Rekao je i da je novac za svoje izvršene zadatke dobijao od Veljka Belivuka. Prema njegovim tvrdnjama, dobio je prvi put 10.000 evra, drugi put 5.000 evra i „nagradu“ u vidu jednog kilograma kokaina koji mu je po Belivuku i Miljkoviću poslao Radoje Zvicer, nakon ubistva Milana Ljepoje.

„Znam da zvuči neverovatno, ali je tako. Stalno nam se obećavalo da ćemo učestvovati u brodskom transportu kokaina, jer tad su stravične zarade, ali to se nikada nije dogodilo“.

Dalje je odgovarajući na pitanja, Lalić rekao da su pre i posle izvršavanja ubistava, on, Belivuk, Miljković i braća Budimir provodili vreme u kući u Ulici Slavka Ćuruvije u Lisičjem potoku, koju im je navodno dao na raspolaganje advokat Dejan Lazarević. Lazarević je inače bio advokat Belivuka i Miljkovića i još desetak drugih okrivljenih, sve do njegovog hapšenja kao člana Šarićeve grupe u aprilu 2022. godine. Kako je Lalić tvrdio, u tu kuću je ulazila samo glavna „petorka“ i možda tek jedanput jednom Nebojša Janković i Bojan Hrvatin.

Zatim je govorio i da je sumnjao da njega policija prati, ali i posebno kad je u pitanju kuća u Lisičijem Potoku. „Pominjao sam to drugim članovima grupe nekih mesec i po dana pre hapšenja grupe. Verujem da je to bila policija, a ne neko iz suparničke grupe, jer su delovali tako. Nisu se ni skrivali previše, suparnici bi se više skrivali“, rekao je Lalić.

Na pitanje punomoćnika porodice oštećenog u vezi sa tvrdnjom okrivljenog Miloša Budimira da je grupa, za vreme korone, bila angažovana da pali baklje i viče „nekom tamo“ da je lopov, dok nije moglo da se izlazi iz kuća i da ih je dovozila i odvozila policija, Lalić je rekao da su to gluposti.

Zatim su usledila pitanja advokata Nikole Jerkovića i Dragana Malovića, koji inače brane Belivuka i Miljkovića i još desetak drugih okrivljenih. Jerkovića je posebno interesovalo kolika su mesečna primanja Lalića i na tome je više puta insistirao.

Lalić je odgovorio:

„Vidite ja nisam radio u ‘Koka-koli’, pa da imam ista primanja svakog meseca. Od meseca do meseca to je variralo, nekad zaradim više nekad manje. Znate, tržište droge je vrlo nestabilno, nije to organizovana kompanija pa da vi možete da projektujete svoja primanja“.

Dalje je odgovarajući na pitanja advokata okrivljenih rekao da je on uglavnom radio posredno prodaju droge, a tek je nekoliko puta direktno nekome nosio drogu. Na zahtev advokata da objasni šta je posredna prodaja, Lalić je rekao: “ komunikacija između dva lica i uzimanje procenta, prosto“.

S obzirom na to da je Lalić advokatima okrivljenih dok su ga ispitivali ironično postavljao pitanja, tražio da gotovo svako pitanje preciznije postave ili čak upućivao kontra pitanja, nekoliko puta je glasno negodovao advokat Vladimir Petrović, koji je jedan od branilaca Marka Miljkovića.

Predsednica sudskog veća ga je više puta opomenula da ne sme tako da se obraća sa svog mesta u sudnici, posebno bez prethodne zatražene reči i isključenog mikrofona. Nakon što se on oglušio na opomene, ona mu je izrekla kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara za remećenje reda u sudnici.

Istog momenta advokat Petrović je uzvratio predsednici sudskog veća tražeći njeno izuzeće i izuzeće čitavog veća.

To je izazvalo reakciju u delu gde sede optuženi. Miljković, Belivik i još nekoliko optuženih žustro su odmahivali rukom sa porukom da Petrović takav zahtev povuče. Miljković je tražio odmah konsultaciju sa svojim advokatom koja je traja svega nekoliko sekundi. Nakon toga Petrović govori da po izričitom zahtevu svog branjenika povlači zahtev za izuzeće.

S obzirom na to da se advokatima Lalić više puta obraćao sa „kolega“, u znak protesta, advokat Živko Dedović koji brani okrivljenog Aleksu Dunjića rekao je:“ Molim vas, nemojte nas oslovljavati sa ‘kolega’. Nismo mi kolege“.

Ispitivanje Srđana Lalića nastaviće se u petak, 2. decembra, kada bi trebalo da na red za postavljanje pitanja stignu i optuženi članovi Belivukovog klana.

Komentari

Vaš komentar