Članica Saveta REM: Glasala sam protiv štrajka, stid me je te odluke

Vesti 11. dec 202222:23 58 komentara
Ivan Dinić/ Nova

Član Saveta REM-a Višnja Aranđelović rekla je u Utisku nedelje da je glasala protiv odluke da to regulatorno telo stupi u štrajk zbog, kako je navedeno u obrazloženju, pritisaka opozicionih stranaka i nevladinih organizacija.

Podsetimo, televizije N1 i Nova S prošle nedelje su na 24 sata zamračili ekrane i obustavili emitovanje programa, a taj potez objasnile su time da žele da pokažu gledaocima kako bi izgledala Srbija kada ne bi postojali slobodni mediji, dodajući da je to i vid protesta zbog nedodeljivanja pete nacionalne frekvencije. Predsednica Saveta REM-a donela je zatim odluku da to telo obustavi rad zbog pritisaka „dela opozicionih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“ i dok se ne pronađe čovek koji je nacrtao kukasti krst na zgradi gde živi potpredsednik REM-a.

Povezano:

„Mi smo telo koje je osnovala Republika Srbije, postoje pritisci u svakom javnom poslu i mi moramo da budemo pripremljeni na pritiske, naš posao je da tim pritiscima odolevamo”, rekla je Aranđelovićeva u “Utisku nedelje”.

Ona je objasnila da je odluka o štrajku REM-a doneta na hitnoj elektronskoj sednici i da nije znala da je ona bila poznata u medijima i pre nego što je doneta.

„Nisam znala za to, na sednici sam rekla da me je stid ako donesemo odluku da ćemo stupiti u štrajk“, navela je Aranđelović.

Upitana da li ju je stid i obrazloženja zbog koga je REM stupio u štrajk, a to su “pritisci dela opozicionih stranaka i NVO, kao i crtanje kukastog krsta na ulazu zgrade gde živi potpredsednik REM-a“, Aranđelović je rekla da zaista misli da “svako ko sedi u REM-u mora da računa na te pritiske”.

„To je sastavni deo našeg posla, mi ne radimo u biblioteci pa da nismo na to navikli, to moramo da ukalkulišemo, naše je da odolevamo tim pritiscima”, rekla je ona.

Objasnila je da je REM državna ustanova kojoj zakon nalaže nezavisnost i da ne može da stupi u štrajk.

“To je kao da vlada štrajkuje, kao kada bi predsednik Srbije rekao da neće da ide u Brisel da pregovara“, istakla je ona.

Aranđelovićeva je dodala da ne oseća pritiske ni vlasti ni opozicije.

“Mene nikada niko nije okrenuo telefonom, nije poručivao ništa preko prijatelja, niko mi je pretio. Neko ove ljude koji protestuju ispred REM-a shvata kao pritisak, ali ja ne osećam da mene neko pritiska”, istakla je.

Govoreći o prethodnom konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija, Aranđelović je rekla da je glasala samo za jednu od četiri televizije koje su dobije frekvencije, a to je Prva TV.

“Glasala sam za Prvu, Novu S, K1 i Tanjug, mađarsku televiziju jer su me oni uverili da treba da dobiju dozvolu”, objasnila je ona dodajući da su različiti razlozi zašto nije podržala druge televizije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare