Članovi DS, SSP i Nove stranke položili cveće i sveće na grob Zorana Đinđića

Vesti 12. mar 202111:48 > 14:023 komentara

Članovi i simpatizeri Nove stranke položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Vence i cveće položila je i delegacija Demokratske stranke na čelu sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP). Poštu su odali i nekadašnji članovi DS-a okupljeni oko glumca Branislava Lečića.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac ocenio je da je Srbija 18 godina posle ubistva Đinđića bliža propadanju iz ’90-ih, nego Evropskoj uniji i da, nažalost, Đinđić nije bio u pravu kada je rekao da se reforme u Srbiji neće zaustaviti njegovim uklanjanjem, navedeno je u saopštenju DS.

POVEZANE VESTI

„Upravo se to desilo. I simbolički i suštinski reforme su najpre zaustavljene, a potom smo se vratili nekoliko koraka nazad i u pogledu ekonomskih, političkih i pravnih regormi. Nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnih izbora“, rekao je Lutovac.

On je ocenio da je odnos vlasti i organizovanog kriminala poremećen, ali ne i prekinut i da se sukobi unutar njihovih grupa odražavaju na celo društvo.

Dodao je da ljudi odlaze iz Srbije ne samo zbog siromaštva, već zbog nepodnošljivog stanja u društvu kojim „vladaju najgori“.

„Na nama je na DS, na drugim političkim strankama, udruženjima i građanima da se tome suprotstavimo i da se u jedinstvenom frontu izborima za normalan živor u uređenoj državi“, rekao je Lutovac.

„Zorane, sviće“

Na dan kada se navršava 18 godina od stravičnog atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije, dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara čiji put i danas dosledno sledimo, navodi se u saopštenju Nove.

„Sa idejnom porukom ‘Zorane, sviće’, koja je zapravo naslovna strana Ekonomske politike od 17. marta 2003. godine, ali ovoga puta u novom svetlu, ističemo da su Đinđićeve ideje vodilje i danas žive i Srbiji i novim generacijama potrebnije više nego ikada“, dodala je Nova.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svetu.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena.

Komentari

Vaš komentar