CLS: Novi ekocid nad Zrenjaninom u najavi

Vesti 08. apr 202111:0612 komentara
N1

Centar za lokalnu samoupravu ukazuje na "zabrinjavajuću činjenicu da je studija o proceni uticaja na životnu sredinu planirane fabrike guma „Ling Long“ u Zrenjaninu nepotpuna i nezadovoljavajuća", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, proizvodnja guma neminovno prouzrokuje skok u koncentraciji cink-oksida u vazduhu, te je negativan uticaj na životnu sredinu izvestan. U toku realizacije projekta, dodaje se, dolaziće do emisije otpadnih gasova, a iz proizvodnih pogona očekuje se ispuštanje ksilena, kao i ugljovodonika bez metana, praškastih materija i neprijatnih mirisa.

U studiji o proceni rizika navodi se da se u sistem javne kanalizacije ispuštaju prečišćene otpadne vode zadovoljavajućeg kvaliteta, ali bez navođenja hemijskih supstanci koje će se nalaziti u njima, navodi se.

U daljim fazama izgradnje objekata, kaže se u saopštenju, u vazduhu će se povećati količina polutanata: ugljen monoksida, otrovnog gasa čije su mešavine sa vazduhom zapaljive; sumpor dioksida, kao i čađi.

Pored opterećenja životne sredine u Zrenjaninu, koji već godinama ima i problem sa pijaćom vodom, pogon fabrike guma Ling Long je planiran na samo dva km udaljenosti od specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, u kom se nalazi čak 207 zaštićenih vrsta ptica, te sam odabir lokaliteta ukazuje na ekocid, navodi CLS u saopštenju.

CLS, kako se navodi, zahteva od nadležnih organa da se studija o uticaju na životnu sredinu dopuni, jer ugrožavanje zdravlja ljudi, oranica i rezervata prirode nikome ne sme biti prihvatljivo.

Komentari

Vaš komentar