Čomić: Istopolna zajednica nije brak, nema usvajanja dece

Vesti 17. jun 202110:58 7 komentara
N1

"Zakon o istopolnim zajednicama nema kalendar i ne postoji obaveza Srbije o tome kada će to da bude predmet debate i kada će to kao zakon iz oblasti ljudskih prava biti usvojeno", kazala je ministarka za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

„31. maja je stiglo ekpertsko mišljenje Sveta Evrope na taj zakon i ovih dana saradnici u njenom Ministarstvu gledaju šta od tih sugestija i ideja može da postane deo zakona i zakon nastavllja svoj hod po institucijama“, kazala je Čomić za Nova S.

povezano

Pre mesec i po dana odjeknula je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je napomenuo da ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je Vučić.

Čomić je, prenosi Nova.rs rekla da je zadovoljna takvom izjavom predsednika Srbije, jer ona podrazumeva da je zakon već prošao Skupštinu, pošto predsednik ne može da potpisuje zakone koje parlament prethodno nije podržao.

Ona je istakla da je jedino Ustavni sud taj koji može zvanično da da stav o tome da li je nešto ustavno ili ne.