Čomić: Izmene Zakona o kulturi – usklađivanje sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti

Vesti 28. jul 202111:3215 komentara
Gordana Čomić
Izvor: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Poslanici Skupštine Srbije su počeli deseto vanredno zasedanje, o izmenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti. Predlog izmena zakona o kulturi odnosi se na sastav upravnog odbora (UO) i nadzornog odbora ustanova kulture, koji treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, umesto dosadašnjih 30 procenata. Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je u skupštini da su ove izmene zakona predložene na osnovu upućujućih odredbi iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji stupio na snagu 1. juna ove godine.

„Zakon o rodnoj ravnopravnosti uspostavlja nova pravila vezana za uravnoteženu zastupljenost polova koja je narušena ukoliko je zastupljenost jednog pola niža od 40 posto. Zato se utvrđuje obaveza da UO institucije kulture od pet članova, i nadzorni odbori od tri člana, i od jedanaest članova Nacionalnog saveta za kulturu, 40 odsto bude manje zastupljenog pola“, rekla je Čomić.

Povezane vesti

Ona je objasnila da se u mnogim institucijama kulture većinu čine žene, jer, kako je ocenila „tamo gde nama para ima manje muškaraca, pa će se u stvari povećavati broj muškaraca u upravnim i nadzornim odborima.

Ministarka je rekla da će u narednom periodu pred poslanike dolaziti i izmene raznih zakona jer je zakon o rodnoj ravopravnosti predvideo obavezu da svaka sektorska politika, ministarstvo, lokalna uprava pravi „planove integriteta“, odnosno da će izveštavati i skupštinu o tome kakve posledice politika ostavlja na živote žena, a kakve na živote muškaraca.

Osvrnula se i na zakonsku odredbu o kojoj nije bilo mnogo reči – „načelo nasilnik plaća“, pa će po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti plaćanje programa za odvikavanje od nasilja ići iz budžeta, ali će nasilnik morati da vraća u budžet taj novac.

Kada je reč o izmenama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti predloženo je da će za direktora biblioteke moći da se imenuje lice koje ima visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, umesto dosadašnje tri godine, rekla je Čomić.

Treća tačka dnevnog reda o kojoj će se raspravljati sutra, je potvrđivanje Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrđuje Protokol o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metode administrativne saradnje.

Kako je rekao predsednik Skupštine Ivica Dačić, sutra će posle podne biti održana sednica na kojoj će poslanici postavljati pitanja predsednici Vlade i ministrima, nakon koje će se glasati o svim tačkama dnevnog reda.

Komentari

Vaš komentar