Čongradin nakon upućenih pretnji: Prvi put sam se u životu uplašila

Vesti 04. nov 202117:48 > 18:09 14 komentara
N1

Novinarka "Danasa" Snežana Čongradin izjavila je u Danu uživo da je reagovala na pretnje koje je dobila preko društvenih mreža zbog toga što je procenila da se radi o osobi koja može da ugrozi njenu bezbednost. "Ja sam običan čovek, živim od normalne plate, imam dete koje ide u školu i vraća se iz nje, i prosto, ja sam se prvi put u životu uplašila", istakla je ona.

Podsetimo, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozvalo Čongradin da sutra da izjavu povodom niza pretnji i uvreda koje je dobila od M. Č., tim menadžera jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije. M. Č., zaposleni u Fudbalskom savezu Srbije, napisao je Snežani Čongradin da je na „sada njegova jedina briga“, kao i da je svojim nastupom „uvredila njegove pirane na suvom“. Na jednom video-snimku pljuje televizor i agresivno zamahuje ka ekranu dok Čongradin govori za FoNet.

Povezane vesti

„Nisam sigurna da vidim reakciju nadležnih. Nadležni za čoveka koji mi je pretio su dali neko saopštenje, s obzirom na to da ih je redakcija u kojoj radim kontaktirala. Dosta je to komplikovana stvar, jer ja sam pozvana u tužilaštvo nakon dva dana, i imam utisak da se te pretnje koje se upućuju novinarkama i novinarima, koji su nastrojeni kritički prema vlasti ili nekim fenomenima koji karakterišu naše društvo, malo usporene i imam utisak da su zanemarene ili podložne interpretacijama koje nisu realne“, rekla je Čongradin.

Dodaje da je dosta dugo dobijala preteće poruke koje su bile direktne i koje su sadržale pretnje ubistvom i silovanjem.

„Ovaj čovek iako nije imao tu vrstu direktnih pretnji, on je u tom videu koji mi je poslao delovao dosta upozoravajuće, odnosno da je ličnost od koje bi mogla da se istinski uplašim. Ja se nisam angažovala sudski ili institucionalno, ni kada me je Šešelj napao sa skupštinske govornice, zato što smo mi kao novinari upućeni na sebe same u najvećoj meri ili u najvećom broju slučajeva. Mi smo prepušteni tome da procenjujemo pretnje koje nam dolaze preko društvenih mreža na samostalan način. Ja sam procenila da je ovaj čovek koji mi je uputio ove pretnje, za mene realna opasnost – i zato sam reagovala“, istakla je Čongradin i dodala da su se sa tim složile kolege iz njene reakcije.

Na pitanje da li očekuje da će reakcija nadležnih doneti neke rezultate, ona odgovara da je to „moguće, jer idu izbori“.

„Moguće je da će nadležni, odnosno vlast reagovati na način koji nije specifičan. Imam utisak da se ovo ranije desilo u nekim drugim okolnostima, izvan izbora, da ovo ne bi bilo reakcije“, napomenula je novinarka „Danasa“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare