Ćorović: Slavljenje zločinaca – fašizacija društva i stvaranje atmosfere mržnje

Vesti 13. jan 202210:49 komentara
N1

Lik i delo osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i slavljenje nacističkog kolaboracioniste Aćif-efendije, imaju isti zadatak i cilj - fašizaciju društva i stvaranje atmosfere mržnje prema "onim drugima", ocenila je u autorskom tekstu za Novi magazin aktivistkinja Aida Ćorović.

Ćorović je napisala i da stvaranje iole pristojnog društva neće biti moguće bez promene vrednosnog sistema.

Povezane vesti

„Ako želimo iole pristojno društvo, solidne zakone i ekonomiju, školstvo, zdravstvo i kulturu, ekološki stabilnu zemlju, normalan život lišen straha za svakodnevnicu, sve to neće biti moguće dok korenito ne promenimo vrednosni sistem i odreknemo se destruktivnih nacionalističkih vrednosti koje smo, kako ističe, tako snažno prigrlili pre 30 godina“, navela je Ćorović.

Smatra da se u društvima koje je „do koske izjeo nacionalistički i šovinistički diskurs“ čovek-pojedinac svodi na objekat i robu.

„U društvima kojima su ratni zločinci idoli, neminovnost je da većina živi u bedi… Zato je neophodno dosledno ukazivati javnosti Srbije da se kuća ne gradi na tuđem grobu i krvi nevinih ljudi i da nema budućnosti ako se bude zasnivala na ratnim zločinima i vrednostima ‘večitog fašizma'“, poručila je Ćorović.