Čovek posekao dva zdrava drveta ispred zgrade u Beogradu, kolike su kazne za tako nešto?

Vesti 18. jun 202411:04 87 komentara

Društvenim mrežama proširio se snimak na kome se vidi kako jedan čovek na Novom Beogradu samoinicijativno seče dva zdrava drveta. Stručnjaci upozoravaju da je to kažnjivo i podsećaju da su zelene površine u nadležnosti JKP Zelenilo Beograd.

Snimak je napravljen u ponedeljak u Bloku 38 na Novom Beogradu i na njemu se vidi kako je jedan čovek posekao dva zdrava stabla drveta dženerika. Stanovnici Bloka kažu da su oba stabla bila stara po desetak godina.

“Građane treba uputiti na to koja je procedura za rešavanje problema zbog nekog zdravog stabla za koje je procenjeno da ugrožava bezbednost ili eventualno komfor. Svakako to nije akcija po sopstvenom nahođenju, dakle ne može bilo ko od nas da uklanja stabla. Većina javnih zelenih površina je u nadležnosti JKP Zelenilo Beograd i njima se treba obratiti”, rekla je za N1 Ana Mitić Radulović iz udruženja Ceus.

Ona je dodala da se, u slučaju da neka zelena površina nije u nadležnosti JKP Zelenilo Beograd, treba obratiti Sekretarijatu za komunalne poslove.

Kazne

Ana Mitić Radulović je podsetila da su za fizička lica kazne za seču stabala 25.000 dinara.

“Na Novom Beogradu je ovo neuobičajeno, ima puno lokalnih inicijativa koje se trude da unaprede stanje zelenila na javnim površinama. Ovo jeste slučaj koji treba da bude za nauk. Problemi ove vrste se nikako ne rešavaju na ovaj način”, naglasila je Ana Mitić Radulović iz udruženja Ceus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare