CRBC: Imamo sve potrebne dozvole, ubuduće tužbe za ometanje radova na Šodrošu

Vesti 23. okt 202212:56 12 komentara
N1

Kineska kompanija CRBC saopštila je da pripremne radove za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu realizuje u skladu sa ugovorom i u skladu sa važećim zakonima i propisima. Ekološki aktivisti i pojedine opozicione partije tvrde da ne postoje sve potrebne dozvole za te radove, zbog čega su prošle sedmice organizovali proteste na Šodrošu, rukavcu Dunava u Novom Sadu, a za danas najavili novo protestno okupljanje.

CRBC je u saopštenju za javnost naveo da su radovi na mostu započeti u skladu sa važećim građevinskim dozvolama i prijavama.

Povezane vesti

Precizirali su da su građevinsku dozvolu za prvu fazu, postavljanje privremenih mostova, dobili 31. maja ove godine, potvrdu o prijavi radova za istu fazu 14. jula, a potvrdu prijave radova i privremenu građevinsku dozvolu za drugu fazu radova, izgradnju privremenih saobraćajnica dobili su 19. i 29. septembra.

„Naša kompanija posluje širom sveta i nikada nigde nije radila mimo važećih propisa i dozvola, a posebno ne u Republici Srbiji u kojoj su takvi postupci zakonom oštro sankcionisani. Prethodnih dana kompaniji CRBC je izuzetno ugrožen poslovni imidž. Svakodnevno komuniciramo sa našom centralom u Kini, kao i sa predstavnicima ambasade Kine u Srbiji“, naveli su iz CRBC.

Prema njihovim rečima, „nemili incidenti“ na Šodrošu za kompaniju CRBC, ali i zaposlene bili su posebno teški, s obzirom da dve države „neguju izuzetno prijateljstvo, kao i da su gradjani uvek pokazivali veliki stepen gostoprimstva“.

„Tokom demonstracija na parcelama i neposredno uz njih načinjena je velika materijalna šteta kompaniji CRBC, što se prvenstveno odnosi na oštećenja gradilišne ograde i gradilišne table. CRBC definiše odštetni zahtev koji ćemo podneti nadležnim organima Republike Srbije i zahtevati da sva lica koja su učestvovala u uništavanju imovine, kao i napadima na naše zaposlene, u najkraćem mogućem roku procesuiraju“, poručili su iz CRBC-a.

Zapretili su da će za svako buduće remećenje radova i štetu nanetu CRBC-u biti primorani da odmah pokrenu odgovarajuće postupke pred nadležnim sudovima, tako što će protiv svih osoba voditi sudske postupke radi naplate potraživanja, ali i naplate štete za pretrpljeni strah i narušavanje poslovnog kredibiliteta kompanije iznošenjem neistina u javnost.

Naveli su da će od nadležnih organa zahtevati podatke o svim osobama koja im nanose štetu.

CRBC je naveo da su njegovi radnici tokom prethodnih dana bili izloženi „nizu veoma neprijatnih situacija“, a sama kompanija ima ozbiljnih problema sa početkom radova na izgradnji privremenih saobraćajnica, jer demonstranti u kontiunitetu ometaju izvođenje radova, i to uglavnom primenom sile – rušeći gradilišnu ogradu i druge elemente.

Dodali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći da, uprkos ometanjima demonstranata, ispoštuju ugovorene rokove, ali su naveli da očekuju od nadležnih organa da garantuju bezbednost za njihove radnike, koji su „pretrpeli niz pretnji i uvreda, koje su u odredjenim situacijama mogle prerasti u nasilje“.

Podsetili su da kompanija u Srbiji posluje od 2010. godine i do sada je učestvovala u realizaciji projekata izgradnje mosta preko Dunava Zemun-Borča sa pratećim saobraćajnicama u Beogradu, autoputa E-763 na deonici Surčin-Obrenovac, dok je u toku izgradnja deonice istog puta, na relaciji Preljina-Požega.

„Svi projekti se realizuju uspešno i bez poteškoća“, naveo je CRBC.

Dozvole date kompaniji CRBC prosleđene su N1:

Саопштење – ЦРБЦ

Komentari (12)

Vidi sve komentare