Crkva „na ruke“ isplatila vrata za Hram, ne zna se da li iz „džepa“ građana

Vesti 10. feb 202119:46 22 komentara

Za izradu devet ulaznih vrata od bronze na hramu Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva izdvojila je gotovo dva miliona evra, pokazalo je istraživanje dnevnog lista "Danas". Posao je, prema onome što stoji u ugovoru u koji je "Danas" imao uvid, plaćen na ruke jednoj nemačkoj fabrici i ugovoren je direktno, bez tendera. Iako je cena interna stvar Crkve, upitno je da li su vrata plaćena novcem koji je država donirala i ako jesu, imaju li građani pravo da znaju po kojim kriterijumima je izabran izvođač radova i ko o tome odlučuje?

Koliko je koštala obnova hrama Svetog Save i koliko novca su do sada za to dali građani? Godinama unazad za ta pitanja vrata Crkve bila su zatvorena.

Ipak, ugovor između Srpske pravoslavne crkve i nemačkog „Štrasaker projekta“, do kog je došla novinarka „Danasa“ Katarina Živanović, malo ih je odškrinuo i pokazao kako je nabavljeno devet ovakvih vrata od bronze, vrednih više od 1,7 miliona evra.

Iznenadilo ju je kaže to što je ugovor sklopljen „na poverenje“.

povezane vesti

„Iz samog ugovora se vidi da to znači da treba da se izbegne plaćanje poreza, taksi i ostalih dažbina koje bi umanjile vrednost i jedne i druge strane. Što možemo iz toga da zaključimo da je ugovor sklopljen tako što će novac da se isplati na ruke“, kaže Živanović.

Posao je ugovoren direktno, pa se Živanović pita – zašto nije ponuđen drugim livnicama kojih ima u Srbiji? Izvođača je birao sekretar preminulog patrijarha Irineja Dejan Nakić.

„U tom ugovoru se navodi da je on ugovor sklopio u ime patrijarha Irineja, međutim, prema našim saznanjima, on nije obavestio Sinod o tome“, kaže novinarka.

Iako jedna vrata koštaju skoro 200.000 evra, da ne bude zabune – nije pitanje da li su mogla da budu skuplja ili jeftinija, već da li je reč o parama građana i ko njima upravlja, s obzirom na to da su poreski obveznici samo u poslednjih nekoliko godina za hram izdvojili 43 miliona evra.

U organizaciji „Transparentnost Srbija“ kažu – nema opšteg zakonskog pravila po kom je Crkva dužna da objavi kako koristi donacije. To nije dobro, smatraju u Transparentnosti.

„Bilo bi, sasvim sigurno ispravno da državni organi, lokalne samouprave i drugi iz javnog sektora koji transferišu neki novac verskim zajednicama vode računa u meri u kojoj je to moguće o tome na koji način se taj novac troši“, ističe Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Trebalo bi, objašnjava Nenadić, urediti izveštavanje o izdvojenoj pomoći, kao na primer kada Vlada zaključkom dodeli sredstva.

„Onda bi bilo jedino logično i ispravno da istim tim zaključkom odredi pravila izveštavanja, dakle, da se vidi šta je tačno finansirano od tog novca koji je došao iz budžeta“, kaže Nenadić.

N1 se obratio i Vladi s pitanjem da li država ima uvid u to kako se donacije za hram troše.

Odgovor nismo dobili, kao ni od ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića koji je, prema rečima novinarke Katarine Živanović, zadužen za transakcije države ka SPC.

A sa strane Crkve, pored Dejana Nakića odgovoran je episkop Šarić.

„On je starešina hrama Svetog Save, hrama koji se gradi. On je u isto vreme i duhovnik Nikole Selakovića, znači da su u jako bliskim odnosima“, ističe novinarka „Danasa“.

Televizija N1 je pozvala i Srpsku pravoslavnu crkvu da govori na ovu temu, međutim, poziv nije uslišen, kao ni listu „Danas“ koji je pokrenuo ovu temu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare